Tratament transpirație excesivă

Tratamentul transpirației excesive sau hiperhidroza

Aspecte generale

Dacă antiperspirantele nu reușesc să-ți mențină pielea uscata în această vară, atunci toxina botulinică este noul răspuns la modă.

Transpirația omoară romantismul și complică interacțiunile sociale. De aceea, petele de transpirație nu sunt o opțiune când purtați o rochie haute couture sau când te afli pe ”covorul roșu”.  Totuși, majoritatea celebrităților lasă impresia că acestea nu transpiră nici o data, însă secretul lor este tratamentul cu toxină botulinică.  

Multe persoane sunt familiarizate cu utilizarea estetică a toxinei botulinice, însă foarte puține știu că aceasta reprezintă și o soluție excelentă în tratarea transpirației excesive. Când toxina botulinică este injectată la nivelul feței, practic relaxăm fibrele musculare din zona tratată, împiedicând astfel formarea ridurilor. Este exact același mecanism de acțiune și atunci când îl folosim pentru a opri transpirația, doar ca acționează asupra glandelor sudoripare și nu asupra fibrelor musculare.

Despre hiperhidroză

Hiperhidroza este o problemă frecvent întâlnită și se manifestă prin transpirații excesive, care nu sunt neapărat asociate cu exercițiile fizice sau căldură. Acest aspect vă poate afecta abilitatea de a funcționa în parametri normali în viața de zi cu zi. Puteți transpira atât de mult, încât tricoul sau cămașa să fie complet ude sau chiar să vă picure de pe mâini transpirația. Pe lângă faptul că-ți poate ruina activitățile cotidiene, acestă transpirație abundentă poate provoca anxietate socială sau evitarea interacțiunii cu cei din jur.

Cei mai mulți consideră că persoanele cu hiperhidroză sunt pur și simplu mai transpirate, însă în realitate, această condiție afectează fiecare detaliu al vieții – de la lucrurile pe care le fac până la lucrurile pe care le evită.

Care sunt zonele cel mai des afectate de transpirația excesivă?

Hiperhidroza se manifestă adesea la nivelul axilelor, palmelor sau chiar la nivelul tălpilor.

Toxina Botulinică

Injecțiile cu toxină botulinică sunt o opțiune nouă de tratament transpirație excesivă, iar dacă ai încercat aproape orice și tot nu a funcționat, atunci e timpul să încerci tratamentul cu toxină botulinică.

Toxina botulinică este un neuromodulator ce acționează prin blocarea acelor nervi hiperactivi, responsabili de activarea glandelor sudoripare. Transpirația reprezintă modul fiziologic prin care corpul nostru încearcă să se răcească, însă la persoanele cu hiperhidroză acest mecanism este hiperactiv iar glandele sudoripare produc mult prea multă transpirație.

Toxina botulinică este utilizată ca un tratament local, astfel încât oprirea transpirației într-o anumită zonă nu va afecta și celelalte regiuni ale corpului, iar mecanismul de reglare a temperaturii interne va funcționa fără probleme.​​

Despre tratamentul hiperhidrozei

Injecțiile cu toxină botulinică reprezintă o procedură minim-invazivă, ce se poate efectua în aceeași zi cu consultația și durează aproximativ 20-30 de minute.

Inițial, se aplică o cremă anestezică, după care se marchează cu deosebită atenție punctele anatomice respective zonelor ce urmează a fi tratată: axile, palme sau plante. Iar pentru a reduce și mai mult disconfortul local, se va aplică gheață.

Efectele încep să se observe în 3-5 zile, iar după 10-14 zile, axilele ar trebui să nu mai prezinte deloc transpirație, acestea fiind practic uscate.

Rezultatele se mențin undeva între 6 și 10 luni pentru regiunea axilară, însă efectul tratamentului la nivelul palmelor sau a tălpilor durează în general mai puțin decât cel pentru axile.

Tratamentul cu toxină botulinică funcționează întotdeauna mai bine, atunci când este administrat de un practician cu experiență.

Nu implică timp de recuperare! În afară de evitarea exercițiilor intense sau de folosirea saunei în ziua tratamentului, nu aveți nici o altă restricție.

Controlul se va face la 14 zile după procedură și este extrem de util, deoarece permite medicului să “atingă” și acele zone de perspirație care ar putea fi ratate. Astfel, vă asigurați că veți beneficia pe deplin de tratamentul oferit.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic mă asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

În cazul în care te-ai decis, procedura durează câteva minute și se face imediat după consultație, la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital.

Dr. Hritcu consultatie 2

Recuperarea după tratamentul transpirației excesive

Recuperarea este practic inexistentă, iar în afară de a evita exercițiile intense sau de a folosi sauna în ziua tratamentului, nu aveți nici o altă restricție.

Există riscuri?
Deși fiecare procedură are riscurile sale, tratamentul hiperhidrozei cu toxină botulinică este considerat foarte sigur, doza terapeutică fiind de 3-4 ori mai mică decât doza maxim acceptată.

Costuri

Tratamentul Hiperhidrozei ( transpirației excesive ) / Axilă (subraț) / Palme / Picioare 300-400 EURO

Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile, acestea variind în funcție de nevoile dumneavoastră specifice.

Costurile includ:
• Protocolul medicului chirurg
• Costurile clinicii
• Costurile legate de produsul ales

Intrebari frecvente

Tehnicile utilizate în acest moment arată că rezultatele se mențin undeva între 6 și 10 luni. Majoritatea pacienților care se bucură de rezultatele tratamentului aleg să-și refacă tratamentul o data pe an.

Știm că ideea unei injecții poate fi intimidantă, însă pentru cei mai mulți dintre pacienți, această procedură este considerată ca fiind nedureroasă. Se folosește o cremă anestezică la nivelul zonei ce urmează a fi tratată, iar înainte de fiecare injectare aplicăm local gheața, ceea ce ajută în continuare la menținerea confortului. Prin terapia durerii asigurăm confortul fizic și psihic al pacienților.

Toxina botulinică este extrem de sigură și eficientă, acesta primind aprobarea FDA în 1973, iar din 2004, a devenit și un tratament acceptat și pentru hiperhidroză sau transpirația excesivă.

Într-adevăr, toxina botulinică este utilizată în mod obișnuit pentru a reduce ridurile de la nivelul feței, însă nu are același efect și asupra axilelor.

We’re not sweating because we’re nervous. We’re nervous because we’re sweating. There’s a difference.