Toxina Botulinică

Toxina botulinică

Aspecte generale

Mulți dintre noi considerăm ridurile ca fiind primul semn de îmbătrânire al pielii. Deși-n majoritatea cazurilor nu punem mare preț pe trecerea timpului, făcând parte din firescul vieții, trebuie să recunoaștem că prezența ridurilor nu ne aduce cine știe ce mare bucurie. „Tinerețea nu are vârstă”, iar tratamentul cu toxină botulinică te poate ajuta să-ți redobândești prospețimea specifică acelei perioade din viață, când ridurile nu reprezentau, câtuși de puțin, o problemă.

Cât suntem tineri aceste riduri sunt reversibile, însă pe măsură ce îmbătrânim ridurile se imprimă pe suprafața pielii și devin permanente.

Dacă vrei să profiți și tu de avansul înregistrat în tratarea ridurilor dinamice, trebuie să știi că cea mai cunoscută și eficientă metodă pentru tratarea ridurilor este toxina botulinică, o proteină care relaxează fibrele musculare.

Cea mai importantă decizie pe care o veți lua atunci când vă gândiți la îmbunătățirea aspectului ridurilor este alegerea chirurgului plastician care va realiza procedura, verificând întotdeauna acreditările acestuia înainte de a accepta tratamentul.

Pot preveni apariția ridurilor? De ce apar ridurile?

Odată cu apropierea vârstei de 30 de ani, fiecare femeie începe să se confrunte cu unul dintre cele mai teribile coșmaruri – ridurile.  Pentru a înțelege mai bine de ce ridurile devin tot mai evidente, ne putem imagina împăturirea unei coli de hârtie: cu cât o vei face mai des, cu atât liniile vor deveni mai evidente.

Din păcate, apariția ridurilor este inevitabilă, ele fiind rezultatul direct al expresiilor faciale. Debutul apariției ridurilor îl reprezintă instalarea unor linii extrem de fine la nivelul feței care treptat se transformă în riduri. Ridurile se adâncesc tot mai mult dacă nu facem nimic în sensul acesta.

Gândește-te că ori de câte ori zâmbești, favorizezi apariția ridurilor localizate la coada ochilor, denumite popular și „laba gâștei”. Ori de câte ori te miri, favorizezi apariția ridurilor frontale. Ori de câte ori te încrunți sau te îngrijorezi, favorizezi apariția ridurilor glabelare (cele de la nivelul sprâncenelor). Chiar dacă nu avem control asupra expresiilor precum actorii, felul în care arătăm contează.

Radiațiile ultraviolete grăbesc, la rândul lor, procesul natural de îmbătrânire, distrugând legăturile dintre fibrele de colagen și elastină din straturile profunde ale pielii. Fără suportul acestui țesut conector, pielea ta își pierde din forță și din elasticitate,iar ridurile fine vor începe să-și facă apariția.

Fumatul poate și el accelera procesul natural de îmbătrânire, contribuind la apariția și mai multor riduri. Acest lucru se datorează faptului că fumatul scade volumul de sânge care irigă pielea.

Toxina Botulinică

Toxina botulinică tip A este un neuromodulator ce ajută la relaxarea fibrelor musculare. Folosit inițial (încă din anii ‘80) pentru diverse afecțiuni musculare, în scurt timp îi sunt recunoscute și beneficiile estetice în corectarea ridurilor faciale. În prezent, tratamentul ridurilor cu toxină botulinică a devenit cea mai populară procedură estetică non-chirurgicală din lume.

Popularitatea de care se bucură toxina botulinică este ușor de înțeles, fiind folosit de zeci de ani și de milioane de pacienți în mod regulat, iar rezultatele sunt excelente. Totuși, este important să înțelegeți că produsul trebuie injectat cu precizie în țesuturile musculare corespunzătoare și în cantitatea potrivită.

Deși cea mai obișnuită utilizare a toxinei botulinice este de a relaxa temporar fibrele musculare, aceasta poate fi utilizată și în alte scopuri precum tratamentul transpirației excesive sau a migrenelor.

Când și dacă ar trebui să apelez la toxina botulinică?

Se spune că frumusețea vine din interior, însă n-ar fi păcat ca oamenii să n-o poată citi și pe chipul tău din cauza ridurilor? Tratarea ridurilor nu este un moft, ci o necesitate pentru a reintra în confort cu tine și cu cei din jurul tău.

Tratamentul cu toxină botulinică se adresează pacienților care sunt nemulțumiți de înfățișarea redată de prezența ridurilor. Aceste riduri pot exprima o stare de oboseală sau negativitate, când de fapt pacienții își doresc un aspect tânăr, mai relaxat, care să transmită o energie mai apropiată de adevăratele sentimente.

Apelând la tratamentul cu toxina botulinică poți scăpa atât de ridurile adânci dintre ochi, care te fac să arăți obosit, nervos, trist, cât și de ridurile din jurul ochilor și a celor localizate la nivelul frunții.

În afară de vârstă sau factorii de mediu, bagajul genetic are și el un cuvânt de zis pentru felul în care pielea ta arată. Astfel, pentru unele persoane, ridurile pot apărea înaintea vârstei de 30 de ani, în timp ce pentru alții, în jurul vârstei de 40 de ani.

Totuși, după vârsta de 30 de ani este bine să începeți să vă gândiți la un tratament preventiv al ridurilor. Cu cât începeți mai devreme, cu atât va fi mai puțină nevoie în timp, deoarece mușchii vor învăța să nu se mai contracte atât de puternic. Atunci când mușchii, mai ales cei din jurul ochilor și din zona frunții, nu se mai pot contracta, ridurile se relaxează, iar pielea dumneavoastră va arăta mai fină, mai tânără și mai sănătoasă.

Despre tratamentul cu toxină botulinică

Injecția cu toxină botulinică este o procedură revoluționară, minim-invazivă, ce se poate face în aceeași zi cu consultația și durează aproximativ 20-30 de minute.

Inițial, se marchează cu deosebită atenție punctele anatomice de la nivelul feței, după care se urmărește menținerea rece a zonelor ce urmează a fi tratate, cu scopul reducerii riscului de sângerare (echimoză/învinețire) și a disconfortului (prin crioanestezie).

Ulterior se dezinfectează zona, după care medicul plastician injectează cu ajutorul unui ac extrem de fin cantitatea precisă de toxină botulinică la nivelul mușchilor responsabili de formarea ridurilor, astfel încât să obținem rezultatul dorit.

Efectele încep să se observe în 3-5 zile, iar rezultatul se menține timp de 4 – 6 luni, în funcție de zona tratată.

După tratamentul cu toxină botulinică, pacienții pot observa o ușoară roșeață sau umflare a zonelor injectate, însă aceste reacții vor dispărea spontan în câteva ore.

Recuperarea este minima, totuși se recomandă îngrijirea corespunzătoare a zonelor tratate și evitarea efortului fizic pentru câteva ore.

În timp ce injecțiile cu toxină botulinică oferă rezultate excelente, acestea pot fi asociate și cu alte proceduri chirurgicale sau nechirurgicale, pentru a obține rezultate spectaculoase.

Milioane de femei aleg tratamentul cu toxină botulinică pentru a putea îmbătrâni exact cum își doresc ele. De la mame, la antrenoare de fitness, la femei de carieră, motivul fiecărei persoane este unic.

botox_content_final3
Dr. Hritcu consultatie 3

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic mă asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea doar un chirurg plastician vă poate ajuta să determinați dacă sunteți persoana potrivită pentru această procedură și ce anume se potrivește în cazul dumneavoastră pentru a îmbunătăți aspectul ridurilor. De asemenea, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite.

Consultația presupune o examinare facială detaliată și întrucât fiecare pacient este diferit, împreună vom stabili tehnica și planul de tratament optimizat nevoilor dumneavoastră. Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.

Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate și vă asigur că în timpul consultației veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care te-ai decis, procedura durează câteva minute și se face imediat după consultație, la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital.

Așteptări realiste

Pacienții pot să se aștepte ca ridurile să devină mai șterse sau chiar să dispară complet în zona tratată. Un rezultat excelent este atunci când ridurile sunt relaxate, aspectul este luminos și nimeni nu poate ghici că ți-ai făcut tratamentul. Când mușchii nu se mai pot contracta, practic ridurile dispar și astfel, rezultă o piele mai netedă și un aspect mai tânăr.

După tratamentul cu toxină botulinică vei putea să-ți exprimi emoțiile la fel ca înainte, însă nu vei mai face atâtea riduri.

Recuperarea după tratamentul cu toxină botulinică

Recuperarea fiind minimă, pacienții își pot relua activitățile imediat după și fără restricții importante. Puteți aplica comprese reci pentru a reduce edemul, iar machiajul poate fi purtat în orice moment după procedură.

Pacienților li se recomandă să rămână în poziție verticală timp de 3-4 ore după tratament și să evite pe cât posibil poziția orizontală sau să se aplece.

După procedură, mici umflături sau vânătăi sunt excepționale, iar dacă apar, acestea sunt ușor de acoperit.

Există riscuri?

Deși fiecare procedură medicală are riscurile sale, tratarea ridurilor cu toxină botulinică este considerată în general, foarte sigură, prezentând puține riscuri importante, doza cosmetica fiind de 6 ori mai mică decât doza maxim acceptată.

Complicațiile excepționale includ: asimetrie, echimoze (vânătăi), difuzarea substanței sau infecție.
Discutați întotdeauna cu chirurgul dumneavoastră despre îngrijorările pe care le aveți și despre cum puteți minimaliza riscurile.

Costuri

1 Zonă:
• Periocular (coada ochiului/laba gâștii) -100 EURO
• Glabelar (intre sprâncene) -100 EURO
• Frontal (riduri orizontale frunte) -100 EURO

2 Zone: 180EURO

Toate cele 3 Zone: Periocular + Glabelar + Frontal 250EURO

Tratamentul Hiperhidrozei ( transpirației excesive ) • Axila (subraț) • Palme • Picioare 300-400 EURO

Costurile aferente tratamentului cu toxină botulinică variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile includ:
• Protocolul medicului chirurg
• Costurile clinicii
• Costurile legate de produsul ales.

Intrebari frecvente

Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana potrivită pentru această procedură.

  • Linia profundă dintre ochi te face să ai un aspect obosit, furios, trist sau supărat.
  • Expresiile faciale vă provoacă riduri în jurul ochilor și pe frunte.
  • Dacă există o asimetrie la nivelul sprâncenelor, aceasta poate fi corectată prin relaxarea fibrelor musculare
  • Te simți conștientă de modul în care arată ridurile faciale

Noile tendințe sunt către un aspect natural, cu folosirea responsabilă a toxinei botulinice. Ideea generală este să ștergem ridurile, nu și expresia emoțiilor.

După tratamentul cu toxină botulinică, nu numai că vei arata mai mai tânără și mai luminoasă, dar te vei simți bine în pielea ta.

Uneori când ridurile sunt foarte accentuate sau profunde, tratamentul cu toxina botulinică nu poate șterge în totalitate ridurile. De aceea, apelând la tratamentele cu acid hialuronic reușim să netezim și mai mult acele riduri, uneori făcându-le să dispară complet.

Spre deosebire de toxina botulinică, care relaxează mușchii ce au dus la formarea ridurilor, acidul hialuronic acționează prin efectul de umplere și de hidratare. Astfel, el umple o depresiune, o linie sau o anumită zonă.

Toxina botulinică poate ridica sprâncenele, făcând fața să pară mai luminoasă și mai puțin obosită.

Mereu îi reasigur pe pacienți că în cazul în care nu sunt complet mulțumiți de rezultatul obținut, să revină pentru o analiză mai atentă. Împreună vom găsi soluția optimă, astfel încât rezultatul să fie așa cum v-ați propus.

Tehnicile utilizate în acest moment arată că rezultatele se mențin între 4 și 6 luni. Mulți pacienți care se bucură de rezultatele tratamentului aleg să-și refacă tratamentul o dată la 6 luni.

Știm că ideea unei injecții poate fi intimidantă, însă pentru cei mai mulți dintre pacienți, această procedură este considerată ca fiind nedureroasă. Aplicăm local gheață înainte de fiecare injectare, ceea ce ajută în continuare la menținerea confortului. Prin terapia durerii asigurăm confortul fizic și psihic al pacienților.

Toxina botulinică este o injecție foarte sigură și eficientă care a primit aprobarea FDA în 1973.

Toxina botulinică nu este potrivită pentru tratarea acelor ridurilor care nu sunt determinate de acțiunea mușchilor, precum acele riduri determinate de coborârea gravitațională a țesuturilor sau de scăderea importantă a greutății.

De exemplu, pliurile nazolabiale care se extind de la nivelul nasului până la colțurile gurii. În acest caz, se recomandă tratamentul cu acid hialuronic sau transferul de grăsime proprie. 

Dacă ai incercat aproape orice si tot nu a functionat, atunci e timpul să incerci tratamentul cu toxină botulinică.

Este un tratament de succes în eliminarea transpirației excesive de la nivelul axilei, palmelor sau a tălpilor. Pentru menținerea rezultatului, procedura se repetă la fiecare șase luni.

Când antiperspirantele nu reușesc să-ți mențină pielea uscata în această vară, toxina botulinică  ar putea fi noul răspuns la modă.

Toxina botulinică pentru bărbați constituie aproape 10% din toate procedurile estetice conform statisticii pe 2017 făcută publică de Societatea Americană de Chirurgie Plastică. În present, din ce în ce mai mulți bărbați apelează la proceduri estetice cu scopul de a-și îmbunătăți imaginea și de a spori încrederea în sine.

Diferit față de felul în care aceste tratamente sunt efectuate femeilor, care de obicei își doresc ștergerea completă a ridurilor, bărbații adesea căută o atenuare subtilă a semnelor de îmbătrânire. Zonele tratate cel mai frecvent sunt fruntea, zona din jurul ochilor, cât și zona dintre sprâncene.

În cazul bărbaților, anatomia mușchilor faciali este diferită față de cea întâlnită la femei, cu diferențe semnificative în ceea ce privește mușchiul frontal sau mușchiul frunții. În plus, este de preferat să rețineți faptul că liniile sprâncenelor, la bărbați, sunt mai puțin arcuite – fapt care conferă o înfățișare mai masculină. Din punct de vedere tehnic, dar și estetic, intervențiile la bărbați vor fi diferite față de cele dedicate femeilor, și asta pentru a evita orice feminizare a feței.

Întrucât masa musculară facială este mai mare și mai puternică la bărbați, aceștia vor avea nevoie de mai multe unități de toxină botulinică.

Mulți bărbați își doresc o atenuare a ridurilor de pe frunte, deoarece acestea conturează un chip agresiv, furios, fapt ce influențează în mod negativ percepția celor din jur.

Relaxează-te, zâmbește, simte-te bine, până la urmă un zâmbet niciodată nu te va face să arăți mai puțin bine.