Liposucție

Lipoaspirația

Aspecte generale

Ținând cont de cât de populară a devenit liposucția în ultimii ani, aproape că nu mai necesită niciun fel de introducere. Liposucția reprezintă instrumentul sau chintesența remodelării corporale, atât de solicitată în rândul vedetelor sau a celor care vor să arate cât mai bine. Practic, această procedură va sculpta acele zone ”cu probleme” și te va scăpa de grăsimea nedorită, toate acestea pentru a redobândi o siluetă de invidiat.

Liposuctia este considerată o procedură sigură, ce are avantajul ca odată ce adipocitele (celulele grase) sunt îndepărtate, acestea nu mai reapărea. Așadar, dacă veți lua în greutate după operație, vei fi încântat să știi că aceste modificări vor fi mai discrete în zonele tratate.

Candidații ideali pentru această procedură sunt acei pacienți care au o bună elasticitate a pielii și care prezintă depuneri de grăsime localizate ce nu răspund la dietă, exerciții fizice sau o combinație a acestora. 

Echilibrul, proporția și conturul sunt elementele esențiale pentru a obține forme atractive.

Care zone pot fi tratate?

Liposucția se concentrează pe acele zone ce prezintă acumulări de grăsime, care nu dispar prin alte metode și care vă împiedică să obțineți silueta dorită. Depunerile de grăsime sunt cu atât mai supărătoare cu cât, adesea, rămân evidente chiar și după ce o persoană a reușit să piardă un număr considerabil de kilograme.
Dispoziția excesului de grăsime poate fi destul de diferită de la o persoană la alta, și nu doar în funcție de sex. Totuși, în cazul femeilor, depunerile de grăsime sunt mai frecvent întâlnite la nivelul flancurilor, coapselor, abdomenului, feselor, brațelor, genunchilor, gambelor, precum și la nivelul conturului mandibular sau a gâtului (gușa). Pe de altă parte, bărbații prezintă de cele mai multe ori un surplus de grăsime dispus la nivelul abdomenului, în zona pectorală (ginecomastie) sau ambele.
De reținut că liposucția îndepărtează doar grăsimea subcutanată (localizată sub piele). Astfel, prin această procedură nu va fi niciodată îndepărtată grăsimea viscerală (prezentă în interiorul abdomenului).

3. Ce presupune liposucția

Deși există mai multe metode de liposucție, vom discuta doar despre liposucția tumescentă, cea care s-a dovedit în mod repetat a fi mai puțin traumatică. Această tehnică presupune injectarea zonelor ce urmează a fi tratate cu o soluție ce conține ser fiziologic, anestezic și adrenalină. Acest lucru nu numai că separă grăsimea și o face mai ușor de îndepărtat, dar oferă și o experiență mai confortabilă după liposucție.

Practic, grăsimea este aspirată prin intermediul unui aspirator medical, care prezintă un tub (canulă) subțire și care se introduce subcutanat prin intermediul unor incizii minime de 3 mm. De aceea, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cicatrici, acestea fiind insesizabile.

Liposucția este efectuată, în general, sub anestezie generală. Totuși, când alegeți să tratați doar o mică zonă aceasta poate fi efectuată cu anestezie locală ca procedură în ambulatoriu.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic mă asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, doar un chirurg plastician vă poate ajuta să determinați dacă sunteți persoana potrivită pentru aceasta procedură și ce anume se potrivește în cazul dumneavoastră.

În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite. Liposucția poate fi efectuată ca o procedură de sine stătătoare sau împreună cu alte proceduri chirurgicale precum: rinoplastia, augmentarea mamara, lifting facial sau proceduri injectabile.

Consultația presupune o analiză a excesului tegumentar, dar și a tonusului pielii, stabilind împreună tehnica și planul de tratament optimizat nevoilor dumneavoastră. Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.

Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate și vă asigur că în timpul consultației veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care v-ați decis pentru operația de abdominoplastie, împreuna vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise cu privire la toți pașii ce trebuie urmați.

Dr. Hritcu consultatie 4

Intervenția chirurgicală

Operația de liposucție se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează în general 1-3 ore și ar trebui să vă puteți întoarce acasă a doua zi după intervenția chirurgicală.

Intervenția trebuie programată pentru o perioadă în care vă puteți relaxa cel puțin două săptămâni. Este important să amânați orice activitate fizică intensă cu o zi înainte de operație pentru a evita complicațiile și pentru a avea cele mai bune circumstanțe de vindecare. De asemenea, nu mâncați și nu beți nimic, inclusiv apă, după miezul nopții, înainte de operație.

Va trebui să specificați medicamentele, suplimentele sau preparatele pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele substanțe pot crește riscul de sângerare sau pot crea alte complicații în timpul intervenției. Voi decide dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de lipoaspirație.

Este indicat să aveți o persoană care să vă poată conduce acasă după operație. Copiii sau alte responsabilități importante vor necesita aranjamente în avans, astfel încât să vă puteți concentra pe relaxare și recuperare.

Operația de lipoaspirație se efectuează, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi complet adormit și nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, înainte de a adormi complet vi se vor administra anumite medicamente pentru confortul dumneavoastră, anestezia utilizată fiind adaptată fiecărui pacient.

În funcție de amploarea intervenției chirurgicale și de starea generală a pacientului, uneori poate fi necesară o zi suplimentară de spitalizare.

Pentru siguranța pacientului, pe parcursul intervenției chirurgicale se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială, activitatea electrică a inimii și saturația de oxigen a sângelui.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă și apoi acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Veți purta, de asemenea, o contenție elastică pentru a reduce edemul și pentru a oferi suport pielii pe măsură ce aceasta se vindecă.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Timpul de recuperare după lipoaspirație variază în funcție de amploarea intervenției chirurgicale efectuate și de fiecare pacient în parte. Deși pentru majoritatea pacienților, procesul de recuperare este același, unii pacienți se pot recupera diferit.

După operație, s-ar putea să simțiți un oarecare disconfort și durere, dar acest lucru este bine controlat cu medicamentele prescrise. Este posibil să apară unele vânătăi, însă acestea se retrag în aproximativ una-două săptămâni. Ca regulă generală, prima săptămână după operație este cea mai solicitantă, după care treptat, veți reveni la activitățile obișnuite.

Zonele tratate se vor simți calde și în tensiune, adesea sensibile la atingere și este posibil să întâmpinați unele dificultăți în a vă mobiliza. Pe măsură ce zilele trec, veți începe să vă simțiți din ce în ce mai bine.

În toată această perioadă este important să urmați cu atenție recomandările, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile și să minimalizați riscurile. Periodic, veți ajunge la controalele programate pentru a urmări evoluția și rezultatele.

Așteptări (înainte, în timpul și după lipoaspirație)

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientului și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat bun. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să contureze silueta, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la procedura de liposucție, este indicat să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Vă puteți aștepta la unele umflături după liposucție și nu este neobișnuit ca o zonă să se umfle mai mult decât cealaltă. Inițial, s-ar putea să nu observați rezultatele adevărate, deși diminuarea dimensiunii taliei va fi imediat evidentă.

Cu fiecare zi vă veți simți mai bine, iar majoritatea pacientelor sunt surprinse să descopere că durerea este mai mică decât se așteptau.

Cicatricile se vor estompa în decurs de patru până la șase săptămâni, iar aspectul zonelor tratate va începe să se stabilească în câteva săptămâni, deși poate dura șase luni până la un an pentru a vedea rezultatele finale. Acest proces lent de vindecare poate fi uneori frustrant, însă trebuie să aveți multă răbdare și să rețineți că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.

Liposucția poate produce o schimbare dramatică a conturului corpului, chiar dacă pierderea efectivă în greutate în urma procedurii este nesemnificativă.
Fluctuațiile de greutate sau viitoarele sarcini pot afecta rezultatele.

Complicații

Complicații pot apărea în orice procedură chirurgicală, iar liposucția nu face excepție. Totuși, complicațiile importante asociate acestei intervenții sunt rare, liposucția fiind considerată o procedură sigură, cu un grad crescut de satisfacție.

Printre complicații se numără asimetria, cicatrizarea vicioasă, sângerare, umflarea prelungită, infecție, modificări de sensibilitate sau serom.
Vom analiza aceste lucruri cu dumneavoastră în detaliu. De aceea, este extrem de important să urmați cu atenție recomandările postoperatorii pentru a minimaliza riscurile.

Costuri

Lipoaspirație sau liposucție

– ABDOMEN sau COAPSE interne/externe sau GAMBE sau SPATE – 2100E

– BRAȚE sau GENUNCHI sau GUȘĂ – 1900E

– În plus o zonă– +400E

– GUȘĂ sau BĂRBIA DUBLĂ – 800E

Costul liposucției variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile liposucției includ:

  • Protocolul chirurgului
  • Costurile clinicii
  • Costurile legate de anestezie
  • Rețeta pentru medicamente
  • Testele medicale

Intrebari frecvente

Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana potrivită pentru această procedură.

• Te simți conștient sau chiar complexat de modul în care acele compartimente de grăsime îți strică armonia corpului
• Am depuneri de grăsime în exces pe coapse, șolduri, abdomen, gât, bărbie, brațe sau piept, care nu răspund la dietă sau exerciții fizice.
• Pacienții tineri care au în continuare “grăsime de copii” în jurul gâtului, sub bărbie sau în obraji
• Simt că anumite zone nu sunt bine proporționate cu restul corpului. Având o siluetă mai definită, mă va ajuta să-mi echilibrez trăsăturile
• Am o elasticitate bună a pielii – pielea în exces nu este o problemă pentru mine. (pentru rezultate optime, pielea ar trebui să aibă o elasticitate suficient de bună pentru a se mula pe noul contur al corpului)
• Sunt fie la greutatea mea dorită, fie aproape de aceasta.
• Îți dorești un corp cu un aspect mai suplu
• Acest exces de grăsime te face să pari mai în vârstă și mai mare, chiar dacă corpul tău este într-o formă bună

Dacă oricare dintre acestea nu se aplică în cazul dumneavoastră, atunci liposucția poate oferi un succes limitat în a vă ajuta să atingeți obiectivele propuse. Chirurgul dumneavoastră vă poate recomanda opțiunile cele mai potrivite pentru nevoilor dumneavoastră.

Sunt medici care aplică regula conform căreia pacienții trebuie să fie la o greutate specifică sau într-un interval normal al Indecelui de Masă Corporală înainte de a beneficia de procedura chirurgicală. Consider acest lucru inutil. De fapt, o schimbare drastică a stilului tău de viață doar pentru a pierde kilogramele în plus chiar înainte de operația poate fi contraproductiv și să facă întreaga experiență mai riscantă pentru dumneavoastră.
Dacă aveți o greutate stabilă, dar aveți zone de grăsime ”încăpățânate”, care pur și simplu nu răspund la dietă și exerciții fizice, liposucția poate fi efectuată în siguranță pentru a obține rezultatele dorite.

Știm că ideea unei intervenții estetice poate fi intimidantă, de aceea în timpul consultației veți găsi confortul necesar pentru a înlătura orice teamă. De altfel, majoritatea pacienților tolerează procedura fără să acuze dureri importante, iar cu medicația prescrisă acestea sunt ușor de manageriat.

Chiar dacă cea mai mare parte a edemului se rezolvă în primele zile după liposucție, un mic edem restant poate persista până la 6 săptămâni când se va remite complet. Cel mai important aspect este acela că odată cu dispariția edemului vei căpăta un look de invidiat, iar multe persoane îl vor atribui pierderii în greutate.

În general, rezultatele după liposucție sunt de lungă durată și în majoritatea cazurilor nu sunt necesare proceduri complementare. Totuși, liposucția nu împiedică apariția procesului natural de îmbătrânire. De-a lungul timpului, este posibil să reapară unele semne discrete, însă șansele de a avea nevoie de încă o intervenție sunt mici.

Liposucția nu ar trebui privită ca o soluție de a slăbi, deoarece cantitatea de grăsime eliminată nu va avea un impact semnificativ asupra greutății dumneavoastră.
Aceasta nu înlocuiește un stil de viață sănătos, ci mai degrabă te ajută să-ți conturezi silueta, scăpând de acele compartimente de grăsime care pur și simplu se încăpățânează să dispară în ciuda eforturilor susținute.

Deși liposucția nu este o metodă în sine de a trata celulita, de cele mai multe ori, aspectul zonelor afectate de celulită se va îmbunătăți.

Deși pielea prezintă o anumită elasticitate care permite unui exces tegumentar să se redistribuie uniform, este greșit să credem că liposucția poate strânge pielea. În timp ce unele tehnici de liposucție sunt promovate ca fiind capabile să strângă pielea din zona tratată, acest lucru este posibil doar într-o foarte mică măsură. Ideal este să nu te bazezi pe liposucție pentru a strânge pielea, deoarece cel mai probabil vei fi dezamăgit.
Pielea poate avea din nou acel aspect întins numai dacă excesul tegumentar este îndepărtat ca în cazul abdominoplastiei. Liposucția poate fi efectuată în același timp cu abdominoplastia.

Îngrijorări față de cicatrici nu ar trebuie să existe, deoarece inciziile sunt minuscule (3mm), iar acestea se fac în pliurile naturale, astfel încât acestea nu vor fi vizibile.

Societatea contemporană prețuiește foarte mult un aspect fizic tânăr și tonifiat. În prezent, bărbați de toate vârstele și din toate domeniile de activitate apelează tot mai des la proceduri estetice pentru un aspect masculin sau pentru a îmbătrâni asa cum își doresc.

Rinoplastie

”When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one which has been opened for us.”