Abdominoplastie

Abdominoplastia

Aspecte generale

Un abdomen ferm și plat a reprezentat dintotdeauna semnul distinctiv al unui corp frumos conturat. De aceea, excesul de piele și grăsime ce persistă la nivelul abdomenului poate fi extrem de deranjant, atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților, determinând o scădere a stimei de sine, mai ales dacă acest lucru vă împiedică să purtați hainele pe care vi le doriți de fapt.

Abdominoplastia este considerată nu doar una dintre cele mai spectaculoase proceduri de remodelare a corpului, ci și procedura care îți va reda încrederea să porți aproape orice, fiind foarte populară în rândul mamelor sau a pacienților care au slăbit foarte mult.
Abdominoplastia este soluția pentru un aspect tonifiat, oferind pacienților posibilitatea de a scăpa de excesul de piele și grăsime, de a întări mușchii peretelui abdominal, dar și de a elimina acele vergeturi inestetice de la nivelul regiunii abdominale. Persoanele care aleg să își facă această procedură sunt extrem de încântate de felul în care li s-a conturat talia, mai ales dacă prin îndelungate diete și exerciții fizice nu au reușit să obțină rezultatul dorit. De obicei, o alimentație echilibrată și practicarea sportului ajută până într-un anumit punct.

Modificările peretelui abdominal

Elasticitatea este una din proprietățile fundamentale ale pielii, iar acest lucru face ca pielea să revină la forma ei inițială de fiecare dată când forța ce a deformat-o încetează. Totuși, în cazul sarcinii sau a unui panicul adipos important, aceasta nu mai poate reveni la forma ei inițială, deoarece forța aplicată este constantă și depășește capacitatea maximă de întindere a pielii. Odată depășit acest prag, excesul de piele și vergeturile vor apărea inevitabil. Un proces similar are loc și la nivelul mușchilor peretelui abdominal, deși nu vorbim de un proces identic.

Cu vârsta, țesuturile își pierd treptat din proprietăți, iar mușchii peretelui abdominal nu fac excepție. Astfel, pe măsură ce îmbătrânim, pielea, mușchii și țesutul conjunctiv devin tot mai subțiri, pierzându-și fermitatea de altă dată.

Pe lângă îmbătrânire, sarcină sau fluctuații ale greutății mai există și factorii genetici care își pun amprenta. Tocmai de aceea, există persoane care deși trec prin experiențe similare, felul în care abdomenul lor arată poate fi destul de diferit.

Ce presupune procedura de abdominoplastie?

Abdominoplastia este o procedură chirurgicală care tratează în principal laxitatea peretelui abdominal și a excesului de piele și grăsime de la acest nivel. În plus, atunci când aceasta este efectuată corect, efectul ei poate fi unul cu adevărat spectaculos.

Pentru pacienții care își fac griji în privința cicatricilor, îi informăm că acestea vor fi plasate în anumite zone anatomice, astfel încât să fie ușor de ascuns sub bata slipului sau în profunzimea buricului.

Operația de abdominoplastie începe de obicei cu o incizie deasupra zonei pubiene, iar ulterior se eliberează buricul de țesutul din jur, ceea ce permite să ridicăm și să întindem pielea pentru a înlătura tot excesul de piele și grăsime. Mușchii abdominali sunt apoi apropiați și întăriți prin intermediul unor fire speciale. Ombilicul este și el repoziționat, iar rezultatul final este o talie mai îngustă, cu un abdomen mai ferm și mai plat.

Îndepărtarea excesului tegumentar de la nivelul regiunii supero-laterale a abdomenului poate necesita în anumite cazuri o incizie suplimentară verticală, pe linia mediană.

Mini – abdominoplastia diferă de operația clasică prin faptul că cicatricea este mult mai mică și nici nu necesită repoziționarea ombilicului. În ciuda avantajelor, această procedură se pretează doar în cazul pacienților cu exces tegumentar minim și care necesită o corecție minoră.

Abdominoplastie versus lipoaspirația

Până într-un anumit punct, procedura de abdominoplastie poate fi realizată împreună cu lipoaspirația, cum ar fi atunci când doriți să scăpați și de grăsimea inestetică de la nivelul flancurilor. Totuși abdominoplastia se adresează în principal pacienților care prezintă exces tegumentar sau laxitate musculară. Astfel, dacă singura problemă sunt acele depozite de grăsime, care pur și simplu nu vor sa dispară în ciuda eforturilor depuse, atunci lipoaspirația este, cel mai probabil, procedura de care aveți nevoie.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic mă asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, doar un chirurg plastician vă poate ajuta să determinați dacă sunteți potrivit pentru aceasta procedură și ce anume este recomandat în cazul dumneavoastră.
În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite. Abdominoplastia poate fi efectuată ca o procedură de sine stătătoare sau împreună cu alte proceduri chirurgicale precum: lipoaspirația, rinoplastia, augmentarea mamara, lifting facial sau proceduri injectabile.

Consultația presupune o analiză a excesului tegumentar, dar și a tonusului pielii, stabilind împreună tehnica și planul de tratament optimizat nevoilor dumneavoastră. Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.

Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate și vă asigur că în timpul consultației veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care v-ați decis pentru operația de abdominoplastie, împreuna vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise cu privire la pașii ce trebuie urmați.

Lifting Coapse - Dr. Raluca Berheci

Intervenția chirurgicală

Operația de abdominoplastie se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează în general 2-4 ore și ar trebui să vă puteți întoarce acasă a doua zi după intervenția chirurgicală.

Intervenția trebuie programată pentru o perioadă în care vă puteți relaxa cel puțin două săptămâni. Este important să amânați orice activitate fizică intensă cu o zi înainte de operație pentru a evita complicațiile și pentru a vă crea cele mai bune circumstanțe de vindecare. De asemenea, nu mâncați și nu beți nimic, inclusiv apă, după miezul nopții, înainte de operație.

Va trebui să specificați medicamentele, suplimentele sau preparatele pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele substanțe pot crește riscul de sângerare sau pot induce alte complicații în timpul intervenției. Voi decide dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de abdominoplastie.

Este indicat să aveți o persoană care să vă poată conduce acasă după operație. Copiii sau alte responsabilități importante vor necesita aranjamente în avans, astfel încât să vă puteți concentra pe relaxare și recuperare.

Operația de abdominoplastie se efectuează, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi complet adormit și nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, înainte de a adormi complet vi se vor administra anumite medicamente pentru confortul dumneavoastră, anestezia utilizată fiind adaptată fiecărui pacient.

În funcție de amploarea intervenției chirurgicale și de starea generală a pacientului, uneori poate fi necesară o zi suplimentară de spitalizare.

Pentru siguranța pacientului, pe parcursul intervenției chirurgicale se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială, activitatea electrică a inimii și saturația de oxigen a sângelui.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și apoi acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Veți purta, de asemenea, o fașă elastică sau o burtieră pentru a reduce edemul și pentru a oferi suport pielii pe măsură ce aceasta se vindecă.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Timpul de recuperare după abdominoplastie variază în funcție de intervenția chirurgicală efectuată și de fiecare pacient în parte. Pentru majoritatea pacienților, procesul de recuperare este același, însă unii pacienți se recuperează diferit.

După operație, s-ar putea să simțiți un oarecare disconfort și durere, dar acest lucru este bine controlat cu medicamentele prescrise. Este posibil să apară unele vânătăi, însă acestea se retrag în aproximativ una-două săptămâni. Ca regulă generală, prima săptămână după operație este cea mai solicitantă, după care treptat, veți reveni la activitățile obișnuite.

Abdomenul se va simți cald și în tensiune, adesea sensibil la atingere și este posibil să întâmpinați unele dificultăți de mobilitate. Pe măsură ce zilele trec, starea dumneavoastră se va ameliora.

În toată această perioadă este important să urmați cu atenție recomandările, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile și să minimalizați riscurile. Periodic, veți fi invitat la controale programate pentru a urmări evoluția și rezultatele.

Așteptări (înainte, în timpul și după abdominoplastie)

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientului și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să contureze talia, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la procedura de abdominoplastie, este indicat să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Vă puteți aștepta la unele umflături după abdominoplastie și nu este neobișnuit ca o zonă să se umfle mai mult decât cealaltă. Inițial, s-ar putea să nu observați rezultatele adevărate, deși diminuarea dimensiunii taliei va fi imediat evidentă.

Cu fiecare zi vă veți simți mai bine, iar majoritatea pacientelor sunt surprinse să descopere că durerea este mai mică decât se așteptau.

Cicatricile se vor estompa în decurs de patru până la șase săptămâni, iar aspectul abdomenului va începe să se definitiveze în câteva săptămâni, deși poate dura șase luni până la un an pentru a vedea rezultatele finale. Acest proces lent de vindecare poate fi uneori frustrant, însă trebuie să aveți multă răbdare și să rețineți că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.

Abdominoplastia poate produce o schimbare vizibilă a conturului corpului, chiar dacă pierderea efectivă în greutate în urma procedurii este relativă.

Vă recomand să aveți în vedere că fluctuațiile de greutate sau viitoarele sarcini pot afecta rezultatele.

Complicații

Complicații pot apărea în orice procedură chirurgicală, iar abdominoplastia nu face excepție. Totuși, complicațiile importante asociate acestei intervenții sunt rare, abdominoplastia fiind considerată o procedură sigură, cu un grad crescut de satisfacție.

Printre complicații se numără asimetria, cicatrizarea vicioasă, dehiscența, sângerare, umflarea prelungită, modificări de sensibilitate sau serom.
Vom analiza aceste lucruri cu dumneavoastră în detaliu. De aceea, este extrem de important să urmați cu atenție recomandările postoperatorii pentru a minimaliza riscurile.

Costuri

ABDOMINOPLASTIE – 3600E

MINI- ABDOMINOPLASTIE – 3000E

Costul abdominoplastiei variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile abdominoplastiei includ:

  • Protocolul chirurgului
  • Costurile clinicii
  • Costurile legate de anestezie
  • Rețeta pentru medicamente
  • Testele medicale

Intrebari frecvente

Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana ideală pentru această procedură:

• În urma sarcinii sau a pierderii importante în greutate ați rămas cu un exces tegumentar la nivelul abdomenului
• Excesul de piele îți afectează starea de spirit și încrederea în tine.
• Excesul de piele te împiedică să porți hainele pe care ți le dorești
• Poate fi soluția pentru obținerea unei siluete perfecte
• Nu ați reușit să eliminați excesul de piele în ciuda dietei și a exercițiilor fizice
• Ați dori să vă puteți etala talia fără inhibiții când sunteți pe plajă
• Vă doriți un aspect mai tânăr
• Nu aveți în plan nici o altă sarcină. Mușchii ce au fost apropiați în timpul unei abdominoplastii se pot separa din nou în timpul sarcinii viitoare.
• Veți putea arăta mai bine în haine sau în slipi

Pacienții descoperă adesea că recuperarea după abdominoplastie este mai puțin dureroasă decât își imaginau. De aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Pentru a spori confortul este recomandat să aplicați local gheață, iar pentru liniștea dumneavoastră, vă vom sta la dispoziție în orice moment pentru a vă asigura că aveți parte de îngrijirea necesară.

Timpul de recuperare după abdominoplastie variază de la o pacientă la alta, însa odată ce bandajele sunt îndepărtate, veți începe să vedeți rezultatele procedurii și vă veți putea bucura de noul aspect.
Chiar dacă cea mai mare parte a edemului se rezolvă în primele zile după abdominoplastie, un mic edem restant poate persista până la 6 săptămâni când se va remite complet. Cel mai important aspect este acela că odată cu dispariția edemului vei căpăta un look de invidiat, iar multe persoane îl vor atribui pierderii în greutate.

Indiferent de tehnica aleasă, operația de abdominoplastie va lăsa în urmă o cicatrice. Cu toate acestea, sunt meticulos în plasarea inciziei cât mai jos, sub linia slipului și în profunzimea ombilicului, astfel încât acea cicatrice să fie cât mai bine ascunsă. În plus, cu îngrijire adecvată, cicatricile se vor estompa treptat, de la culoarea roz inițială până la culoarea pielii, devenind aproape invizibile.

În funcție de obiectivele tale, se pot combina proceduri suplimentare în același timp cu abdominoplastia.

Dacă nu intră în discuție o sarcină sau o creștere semnificativă în greutate, rezultatele ar trebui să fie permanente, deși chirurgia plastică nu împiedică efectele normale ale îmbătrânirii. Odată ce pielea este întinsă în urma procedurii, aceasta va începe sa se relaxeze pe măsură ce îmbătrâniți, dar nu foarte mult.

Nu! Liposucția reprezintă o procedură care se concentrează exclusiv pe îndepărtarea țesutului gras din zonele cu exces, fără a corecta laxitatea tegumentului sau a muschilor. Liposucția este o procedură obișnuită pentru abdomen și o alegere optimă pentru acele persoanele care au o elasticitate bună a pielii.

Abdominoplastia nu ar trebui privită ca o soluție de a slăbi. Aceasta nu înlocuiește un stil de viață sănătos, ci mai degrabă te ajută să-ți conturezi silueta, scăpând de excesul de piele și de acele compartimente de grăsime care pur și simplu se încăpățânează să dispară în ciuda eforturilor susținute. Obiectivul abdominoplastiei este îmbunătățirea calității vieții.

Abdominoplastia vă poate scăpa de vergeturi, însă depinde de locul în care acestea se află. Dacă vergeturile sunt dispuse sub nivelul buricului, acestea vor fi eliminate în totalitate. Totuși, dacă unele vergeturi rămân, acestea vor fi mai puțin evidente, deoarece piele va fi mai bine întinsă după abdominoplastie.

 Pentru rezultate optime, este indicat să aveți sau să ajungeți la o greutate stabilă înainte de a opta pentru această intervenție.
Vine un moment când îți dai seama că eforturile de a ține dietă și de a face exerciții modifică numărul kilogramelor, însă nu și aspectul abdomenului proeminent.

Societatea contemporană prețuiește foarte mult un aspect fizic tânăr și tonifiat. În prezent, bărbați de toate vârstele și din toate domeniile de activitate apelează tot mai des la proceduri estetice pentru un aspect masculin sau pentru a îmbătrâni așa cum își doresc!

Talentul unui adevărat chirurg plastician este de a arăta realitatea prin perspectiva idealului.