Ridicarea sanilor

RIDICAREA SÂNILOR
(MASTOPEXIE)

Aspecte generale

Ridicarea sanilor

Când porți o rochie mulată sau pur și simplu te privești în oglindă, se poate să îți dorești ca sânii să reflecte femeia exuberantă, energică și pasională care ești pe dinăuntru.

Deși funcția sânilor este de a împlini rolul unei mame, aceștia reprezintă de asemenea și unul dintre numeroasele moduri prin care o femeie își transmite și exprimă sexualitatea. Tocmai de aceea, aspectul sânilor este unul dintre cei mai importanți factori care influențează stima de sine a unei femei.

Ca medic, înțeleg că perioada de după naștere poate fi destul de stresantă. Sânii își pot pierde din plenitudine și se pot lăsa, lucru ce poate afecta felul în care o femeie se simte în corpul ei. Acesta este și motivul pentru care liftingul mamar sau mastopexia a devenit o procedură foarte populară, în special pentru mame.

Mastopexia sau ridicarea sânilor este o procedură chirurgicală ce presupune remodelarea și repoziționarea areolei cu scopul de a ridica și de a îmbunătăți forma sânilor lăsați.

Pentru a aborda problema pierderii volumului sau a plenitudinii sânilor, mastopexia necesită de cele mai multe ori și mărirea sânilor cu implanturi de silicon. Totuși, în cazul în care sânii sunt ușor coborâți sau lăsați, este posibil să îi putem ridica doar prin simpla augmentare cu implanturi de silicon.

Obținerea încrederii este dată nu doar de dimensiuni, ci și de formă, poziție și de mulți alți factori. Indiferent dacă aveți nevoie de un lifting mamar, o augmentare mamară sau de un mic retuș, luăm întotdeauna în considerare toate aceste aspecte, oferindu-vă rezultatul dorit.

Modificările ce apar la nivelul sânilor

Un fapt cert este că în timp, dimensiunea și forma sânilor unei femei vor începe să se modifice. Pentru a înțelege mai bine natura acestor evenimente, trebuie să știm că sânii prezintă mai multe componente printre care glanda mamară, țesutul grăsos (care oferă plenitudinea), țesutul conjunctiv (care oferă suport structural) și tegumentul. Atât procesul natural de îmbătrânire, cât și evenimentele majore din viața unei femei precum sarcina, alăptarea sau pierderea importantă în greutate pot afecta negativ aceste componente.

Pierderea volumului glandular, întinderea țesuturilor conjunctive și reducerea elasticității pielii vor slăbi toate proprietățile biomecanice ale sânului, diminuând astfel percepția asociată cu aspectul tânăr și tonifiat.

Sânii, precum celelalte structuri ale corpului, sunt și ei afectați de gravitație. Cu cât sânii sunt mai mari, cu atât efectul gravitației este mai evident asupra formei acestora. Același principiu se aplică și atunci când facem sport, mai ales când presupune mișcări ample ale sânilor. Femeile cu sânii voluminoși vor solicita mult mai mult ligamentele de susținere în timpul activităților fizice, favorizând astfel coborârea acestora. Prin urmare, recomandarea mea este să purtați bustieră atunci când faceți sport sau dacă aveți sânii mai generoși.

Despre procedura de ridicarea sânilor

Lifting -ul mamar reprezintă o soluție excelentă ce aduce o îmbunătățire reală formei sânilor pe lângă aspectul întinerit al corpului.
Pentru pacientele ce prezintă un volum adecvat al sânilor, un lifting mamar poate fi suficient pentru a restabili forma și conturul sânilor. În schimb, pentru pacientele ce necesită și o revolumizare a sânilor, vom utiliza o procedură ce îmbină lifting -ul mamar cu augmentarea sânilor (cu implanturi de silicon), astfel încât să putem obține un rezultat excelent. Majoritatea pacientelor necesită o procedură combinată.
Avantajul lifting -ului mamar constă în faptul că printr-o singură procedură atât poziția mamelonului, cât și forma sânului sunt mult îmbunătățite. Totodată, excesul de piele este înlăturat, volumul sânilor este recuperat, iar în cazul în care dimensiunea areolei este prea mare, aceasta va fi micșorată.
Unul dintre motivele de îngrijorare a pacientelor care aleg să-și ridice sânii este felul în care va arăta cicatricea. Inciziile vor fi plasate în anumite zone anatomice astfel încât acestea să fie mai greu de observat, iar acestea sunt diferite în funcție de tehnica folosită. Alegerea tehnicii operatorii se face în funcție de cât de coborâți sunt sânii, dar și de excesul tegumentar existent. Indiferent de situație, inciziile vor fi întotdeauna închise cu deosebită grijă astfel încât acestea să fie cât mai fine.
Există trei tehnici pentru ridicarea sânilor:

Acest tip de lifting este potrivit de obicei pentru sânii care necesită un lifting minor și o repoziționare discretă a areolei, excesul tegumentar fiind minim. Dintre tehnicile de ridicare a sânilor, mastopexia periareolară implică o singură incizie în jurul areolei. Astfel, prin plasarea acesteia la interfața dintre areolă și tegumentul cicatricea se pierde în această tranziție și este mult mai greu de observat. Liftingul periareolar se recomandă doar pentru ptozele mamare ușoare până la moderate (gradele l – ll).

Mastopexia în ancoră sau în “T” inversat se potrivește perfect nevoilor pacientelor cu sânii foarte coborâți sau care prezintă un exces important de piele (gradul III). Această tehnică este una dintre cele mai eficiente în ceea ce privește ridicarea sânilor. Se crează o incizie în forma de ”T” răsturnat, de la areolă până la baza sânului, ceea ce permite chirurgului să îndepărteze cantitatea maximă de exces tegumentar și să obțină remodelarea optimă a sânului.

Această tehnică este folosită pentru operațiile de micșorare a sânilor, dar este eficientă și în tratamentul ptozei de gradul III, unde se pot obține rezultate de durată și previzibile. Liftingul mamar cu auto-augmentare este o tehnică avansată prin care se ajunge la rezultate similare ca în cazul intervențiilor de augmentare + mastopexie, numai ca în loc de implanturi mamare vom folosi țesutul mamar existent. Putem apela la acesta tehnică doar atunci când știm sigur că țesutul mamar redistribuit va fi suficient pentru a oferi un aspect plin sânilor tăi.
Mastopexia este concepută să nu afecteze ductele glandei mamare sau sensibilitatea mamelonului. Totuși, în funcție de tehnica aleasă și de particularitatea cazului, acest lucru este mai mult sau mai puțin valabil.

Mastopexia circumverticală este potrivită pentru acele paciente care prezintă o ptoză moderată a sânilor (gradul II). Aceasta presupune crearea unei incizii în jurul areolei, exact ca în liftingul periareolar, și pe care o vom continua în polul inferior al sânului. Prin această tehnică, areola mamară este readusă în poziția ei ideală, iar excesul de piele din polul inferior al sânilor este îndepărtat. Astfel, sânii vor avea un aspect tânăr și o consistență mai fermă.

Despre implanturile siliconice: anatomice vs. rotunde

Indiferent dacă doriți forme extravagante sau un decolteu discret, există o opțiune pentru fiecare.

Implanturile mamare din silicon conțin un gel moale, elastic. Acesta este disponibil într-o varietate de forme și dimensiuni. Textura excelentă a gelului siliconic permite flexibilitate de mișcare, similară cu cea a țesutul mamar natural.

Odată ce optați pentru aceasta procedură de augmentare a sânilor, sunt mai multe detalii pe care trebuie să le luați în considerare, printre care se numără forma și dimensiunea implantului. În funcție de această decizie va depinde și rezultatul final. Rezultatul variază de la sâni cu o formă rotundă, plini în polul superior până la sâni în formă de lacrimă cu un aspect mai natural.

Există adesea o concepție greșită conform căreia implanturile rotunde creează întotdeauna sâni rotunzi, iar implanturile anatomice creează întotdeauna sâni naturali. Adevărul este că ambele forme pot arăta natural și frumos, în aceeași măsură în care ambele forme pot arăta dramatic. Totul depinde de forma implantului care se potrivește corpului dumneavoastră. Decizia cea mai bună cu privire la alegerea implantului se va lua împreună cu chirurgul plastician, care vă poate orienta spre obținerea rezultatului dorit, luând mereu în considerare proporțiile corpului dumneavoastră, diametrul cutiei toracice și a țesutul mamar existent.

Implanturi rotunde
Implanturile rotunde sunt, probabil, primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți la augmentarea sânilor.

La urma urmei, majoritatea femeilor își doresc sâni plini și rotunzi. Implanturile rotunde au formă hemisferică și de aceea nu sunt considerate anatomice.

Acestea au tendința de a vă face sânii să arate mai plini în polul superior, rezultatele fiind naturale dacă dimensiunea implantului este bine proporționată pentru corpul dumneavoastră și dacă se ia în considerare țesutul mamar existent.

Datorită formei lor, implanturile rotunde nu prezintă riscul deplasării sau rotirii.

Implanturi anatomice

Această opțiune este considerată anatomică datorită formei de lacrimă a implantului, care este mai aproape de forma naturală a sânilor. ​Implanturile anatomice au un grad mai mare de plenitudine în polul inferior comparativ cu partea superioară. Deoarece aceste implanturi respectă forma anatomică a sânilor, această opțiune face ca sânii dumneavoastră să se simtă ușor mai naturali decât implanturile rotunde. 

Implanturile anatomice sunt realizate din silicon foarte coeziv. Prin urmare, acestea își mențin formă comparativ cu implanturile rotunde.

Implanturile anatomice prezintă risc de rotire, iar când se întâmplă, poate deforma aspectul sânului.

Ce presupune consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacientele să capete încrederea necesară pentru a lua decizia potrivită.

Ca medic mă asigur de faptul că pacientele sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăreia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacientă este diferită, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, împreună vom stabili tehnica chirurgicală și planul de tratament optim. În primul rând, vom face o evaluare generală a țesutului mamar, a tonusului pielii, vom efectua măsurători specifice, care vă vor ajuta să decideți ce implant este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Voi lua în considerare și planurile dumneavoastră pentru viitor, inclusiv obiectivele privind modificările de greutate, posibilele sarcini sau alăptarea.

În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite. Mărirea sânilor poate fi efectuată ca o procedură de sine stătătoare sau împreună cu alte proceduri chirurgicale precum: rinoplastia, lipoaspirația, lifting -ul facial sau proceduri injectabile.

Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărei paciente.
Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate în timpul consultației și vă asigur că veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care v-ați decis pentru operația de ridicare a sânilor, împreuna vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise despre toți pașii ce trebuie urmați.

Lifting Coapse - Dr. Raluca Berheci

Intervenția chirurgicală

Operația de ridicare a sânilor se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează în general 2-4 ore și ar trebui să vă puteți întoarce acasă a doua zi după intervenția chirurgicală.

Intervenția trebuie programată într-o perioadă în care vă puteți relaxa cel puțin două săptămâni. Este important să amânați orice activitate fizică intensă cu o zi înainte de operație pentru a evita complicațiile și pentru a avea cele mai bune circumstanțe de vindecare. De asemenea, nu mâncați și nu beți nimic, inclusiv apă, după miezul nopții, înainte de operație.

Va trebui să specificați medicamentele, suplimentele sau preparatele pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele substanțe pot crește riscul de sângerare sau pot crea alte complicații în timpul intervenției. Voi decide dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de augmentarea sânilor.

Este indicat să aveți o persoană care să vă poată conduce acasă după operație. Copiii sau alte responsabilități importante vor necesita aranjamente în avans, astfel încât să vă puteți concentra pe relaxare și recuperare.

Operația de ridicare a sânilor se efectuează, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi complet adormită și nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, înainte de a adormi complet vi se vor administra anumite medicamente pentru confortul dumneavoastră, anestezia utilizată fiind adaptată fiecărei paciente.

În funcție de amploarea intervenției chirurgicale și de starea generală a pacientei, uneori poate fi necesară o zi suplimentară de spitalizare.

Pentru siguranța pacientei, pe parcursul intervenției chirurgicale se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială, activitatea electrică a inimii și saturația de oxigen a sângelui.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Veți purta, de asemenea, o fașă elastică sau bustieră pentru a reduce edemul și pentru a oferi suport sânilor pe măsură ce aceștia se vindecă.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Timpul de recuperare după augmentarea sânilor variază în funcție de tehnica chirurgicală efectuată și de fiecare pacientă în parte. Deși pentru majoritatea pacientelor, procesul de recuperare este același, unele paciente pot recupera diferit.

După operație, s-ar putea să simțiți un oarecare disconfort și durere, dar acest lucru este bine controlat cu medicamentele prescrise. Este posibil să apară unele vânătăi, însă acestea se retrag în aproximativ una-două săptămâni. Ca regulă generală, prima saptămână după operație este cea mai solicitantă, după care treptat, veți reveni la activitățile obișnuite.

Sânii se vor simți calzi și în tensiune, adesea sensibili la atingere și este posibil să întâmpinați unele dificultăți la ridicarea brațelor. Pe măsură ce zilele trec, veți începe să vă simțiți din ce în ce mai bine.

În toată această perioadă este important să urmați cu atenție recomandările, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile și să minimalizați riscurile. Periodic veți ajunge la controalele programate pentru a urmări evoluția și rezultatele.

Așteptări (înainte, în timpul și după mastopexie)

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientei și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să ridice sânii, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la operația de ridicare a sânilor este indicat să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Vă puteți aștepta la unele umflături după mastopexie și nu este neobișnuit ca un sân să se umfle mai mult decât celălalt. Inițial, s-ar putea să nu observați rezultatele reale, deși modificarea aspectului sânului va fi imediat evidentă.

Cu fiecare zi, vă veți simți mai bine, iar majoritatea pacientelor sunt surprinse să descopere că durerea este mult mai mică decât se așteptau.

Cicatricile se vor estompa în decurs de patru până la șase săptămâni, iar forma sânilor va începe să se stabilizeze în câteva săptămâni, deși poate dura șase luni până la un an pentru a vedea rezultatele finale. Acest proces lent de vindecare poate fi uneori frustrant, însă trebuie să aveți multă răbdare și să rețineți că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.

Este important ca fiecare pacientă cu implanturi mamare să țină cont de faptul că deși acestea sunt menite să dureze o viață, înlocuirea lor poate deveni necesară.

Viitoarele sarcini sau fluctuațiile de greutate pot afecta rezultatele dumneavoastră.

Puteți ajuta la menținerea rezultatului prin purtarea bustierei mai ales când faceți sport, însă nimic nu poate opri procesul natural de îmbătrânire. Dacă în timp, deveniți mai puțin mulțumite de aspectul sânilor, puteți alege să restabiliți forma și conturul tânăr prin înlocuirea implanturilor printr-o altă intervenție de ridicare a sânilor.

Complicații

Complicații pot apărea în orice procedură chirurgicală, iar liftingul mamar nu face excepție.

Totuși, complicațiile importante pentru această operație sunt rare, mastopexia fiind considerată o procedură foarte sigură.

Printre complicații se numără asimetria, cicatrizarea vicioasă, sângerare, umflarea prelungită, modificări de sensibilitate, serom sau contractura capsulară.

Vom analiza aceste lucruri cu dumneavoastră în detaliu. De aceea, este extrem de important să urmați cu atenție recomandările postoperatorii pentru a minimaliza riscurile.

Costuri

• LIFTINGUL MAMAR cu IMPLANTURI DE SILICON – 4900E

• LIFTINGUL MAMAR fără IMPLANTURI DE SILICON – 2600E

Costul liftingului mamar variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile augmentării mamare includ:

• Protocolul chirurgului
• Costurile clinicii
• Costurile legate de anestezie
• Implanturile de silicon (MENTOR ROTUND sau ANATOMIC)
• Rețeta pentru medicamente
• Testele medicale

Intrebari frecvente

Ca multe alte femei, s-ar putea să fi descoperit că fie din cauza sarcinii, a pierderii în greutate sau a geneticii, forma sânilor poate fi altfel decât ți-ai dori, iar acest lucru îți poate afecta starea de spirit și încrederea în sine. Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți o pacientă ideală pentru această procedură:
• În urma alăptării, sânii au devenit mai mici sau mai puțin fermi
• Doriți restabilirea simetriei pentru sânii care sunt de dimensiuni diferite
• Sânii au coborât în urma scăderii în greutate
•Liftingul mamar este o soluție pentru realizarea unei siluete ideale
• Veți arăta mai atrăgătoare în haine și în costumul de baie
• Vă doriți un aspect mai tânăr
• Nu doriți implanturi mamare

Un implant mamar oferă volum sânilor, însă nu îi și ridică. În schimb, lifting -ul va strânge și va ridica pielea, creând un look mai plăcut și conferind un aspect întinerit sânilor. Totuși, lifting -ul mamar în combinație cu implanturile de silicon, vor ridica sânii lăsați și vor oferi în același timp volum . De aceea, multe femei optează pentru o procedură de lifting pe lângă cea de augmentare.

În funcție de anatomia fiecărei paciente și de rezultatele dorite (volum, grad de ridicare și formă) vom alege împreună procedura optimă pentru dumneavoastră.

Pacientele descoperă adesea că recuperarea după liftingul mamar este mai puțin dureroasă decât își imaginau. De aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Pentru a spori confortul este recomandat sa aplicați local gheață, iar pentru liniștea dumneavoastră vă vom sta la dispoziție în orice moment pentru a vă asigura că aveți parte de toată îngrijirea necesară.

Implanturile mamare ar trebui să nu aibă vreun efect asupra capacității dumneavoastră de a alăpta. Dacă ați putut alăpta înainte de augmentarea sânilor, atunci nu ar trebui să fie vreo problemă după intervenția chirurgicală.

Mastopexia este concepută să nu afecteze glanda mamară, totuși, în funcție de tehnica aleasă și de particularitatea cazului, acest lucru este mai mult sau mai puțin valabil.

Răspunsul scurt este că “depinde”. Pentru majoritatea pacientelor, rezultatele sunt de lungă durată, însă sunt și paciente ce își doresc un retuș după câțiva ani. Durata rezultatului este dependentă de mai mulți factori precum vârsta, bagajul genetic, fluctuațiile de greutate, precum și de posibilele sarcini.
Vestea bună este că aveți câteva lucruri la îndemână pe care le puteți face pentru a menține rezultatul cât mai mult timp. Se recomandă:
• să purtați cât mai mult timp bustiera și întotdeauna când faceți sport
• să evitați fluctuațiile de greutate
• să aveți întotdeauna grijă de pielea dumneavoastră

Contractura capsulară reprezintă o complicație ce poate apărea la unele paciente și constă în formarea excesivă a țesutului cicatriceal în jurul implantului, până la punctul în care implantul poate deveni atât de comprimat, încât sânul pare deformat. “Țesătură” de colagen din jurul implantului se micșorează datorită acumulării fibrelor de colagen, strivind implantul, iar acesta se simte tare sau dureros la atingere.
Unele contracturi pot fi moderate sau chiar minore și nu trebuie să faceți nimic atât timp cât nu vă deranjează, în timp ce altele pot fi severe și necesită îndepărtarea chirurgicală a capsulei din jurul implantului. Cauza exactă a contracturii capsulare nu este pe deplin cunoscută.

Masajul poate ajuta la prevenirea întăririi capsulei, dar este posibil ca procesul să nu se oprească complet.

Ne putem aștepta ca implanturile să reziste toată viața. Totuși, este important ca pacientele să efectueze ecografii de sân și controale periodice pentru a evalua forma și integritatea implanturilor.
Dacă în urma unui traumatism important implantul de silicon se sparge, acesta își va păstra inițial forma, deoarece este făcut dintr-un material rezistent și coeziv. Gelul din interior poate să rămână în implant sau poate ajunge în capsula implantului. Este dificil să-ți dai seama dacă un implant nu mai este în forma optimă. De aceea, este important să revii în mod regulat la control. Chirurgul plastician iți va recomandă investigații ecografii sau RMN pentru a analiza integritatea implantului.

Timpul de recuperare după operația de ridicare a sânilor variază de la o pacientă la alta, însa odată ce bandajele sunt îndepărtate, veți începe să vedeți rezultatele procedurii și vă veți putea bucura de noul aspect al sânilor.

Indiferent de tehnica aleasă, operația de ridicare a a sânilor cu sau fără implanturi de silicon va lăsa în urmă o cicatrice. În funcție de tehnică, cicatricea poate fi doar în jurul areolei sau se poate prelungi până la nivelul șanțurilor inframamare. Cu toate acestea, sunt meticulos în plasarea inciziei, astfel încât cicatricea să fie cât mai puțin vizibilă. În plus, cu îngrijire adecvată, cicatricile se vor estompa treptat, de la culoarea roz inițială până la culoarea pielii.

În funcție de obiectivele tale, se pot realiza proceduri suplimentare în același timp cu liftingul mamar.

Rinoplastie

Mastopexia de succes necesită echilibru perfect între știință și artă, fapt ce conferă un aspect frumos, armonios sânilor dumneavoastră.