Augmentarea mamară
Aspecte generale
Mărirea sânilor cu implant este în primul rând o alegere personală și pentru multe femei poate fi schimbarea de care au nevoie să se simtă mai bine în pielea lor. De asemenea, sânii mai plini vor contura și mai mult silueta, creând proporții armonioase cu restul corpului. Indiferent dacă ați fost întotdeauna nemulțumită de dimensiunea sânilor sau dacă doriți să corectați volumul sânilor pierdut după alăptare, îmbătrânire sau scădere în greutate, augmentarea sânilor cu implanturi de silicon reprezintă soluția excelentă.
Dacă vă gândiți la efectuarea operației de mărire a sânilor, nu sunteți singura. Timp de zeci de ani, aceasta a fost una dintre cele mai cunoscute proceduri estetice în Statele Unite și asta din cauză că foarte multe femei sunt nemulțumite de aspectul sânilor lor. Mărirea sânilor cu implanturi de silicon nu este doar o intervenție în vogă, ce oferă un decolteu de invidiat, ci și procedura ce-ți va spori încrederea să porți rochiile pe care ți le-ai dorit dintotdeauna. Augmentarea mamară îți redă un look feminin, voluptuos, dar și natural în același timp.
Inițial, implanturile mamare aveau un singur rol și anume acela de a mări pur și simplu sânii. În prezent, forma și proporția sânilor au început să aibă o importanță la fel de mare pentru operația de augmentare a sânilor.
Obținerea încrederii este dată nu doar de dimensiuni, ci și de formă, poziție și de mulți alți factori. Indiferent dacă aveți nevoie de o augmentare mamară, un lifting mamar sau de un mic retuș, luăm întotdeauna în considerare toți acești factori, oferindu-vă rezultatul dorit.
Este important sa nu confundăm mărirea sânilor cu un lifting mamar (operația de ridicare a sânilor). O mărire a sânilor nu va corecta în totalitate sânii foarte lăsați. În unele cazuri, pacientele aleg să aibă ambele proceduri chirurgicale simultan (mastopexie și augmentare mamară), efectul fiind similar cu cel al unui sutien push-up.
Augmentarea mamară de succes necesită echilibru perfect între știință și artă, echilibru ce conferă un aspect armonios sânilor dumneavoastră.
Despre implanturile de silicon: anatomice vs. rotunde
Indiferent dacă doriți forme extravagante sau un decolteu discret, există o opțiune pentru fiecare.
Implanturile mamare din silicon conțin un gel moale, elastic. Acesta este disponibil într-o varietate de forme și dimensiuni. Textura excelentă a gelului siliconic permite flexibilitate de mișcare, similară cu cea a țesutul mamar natural.
Odată ce optați pentru aceasta procedură de augmentare a sânilor, sunt mai multe detalii pe care trebuie să le luați în considerare, printre care se numără forma și dimensiunea implantului. În funcție de această decizie va depinde și rezultatul final. Rezultatul variază de la sâni cu o formă rotundă, plini în polul superior până la sâni în formă de lacrimă cu un aspect mai natural.
Există adesea o concepție greșită conform căreia implanturile rotunde creează întotdeauna sâni rotunzi, iar implanturile anatomice creează întotdeauna sâni naturali. Adevărul este că ambele forme pot arăta natural și frumos, în aceeași măsură în care ambele forme pot arăta dramatic. Totul depinde de forma implantului care se potrivește corpului dumneavoastră. Decizia cea mai bună cu privire la alegerea implantului se va lua împreună cu chirurgul plastician, care vă poate orienta spre obținerea rezultatului dorit, luând mereu în considerare proporțiile corpului dumneavoastră, diametrul cutiei toracice și a țesutul mamar existent.
Implanturi rotunde
Implanturile rotunde sunt, probabil, primul lucru care vă vine în minte atunci când vă gândiți la augmentarea sânilor.
La urma urmei, majoritatea femeilor își doresc sâni plini și rotunzi. Implanturile rotunde au formă hemisferică și de aceea nu sunt considerate anatomice.
Acestea au tendința de a vă face sânii să arate mai plini în polul superior, rezultatele fiind naturale dacă dimensiunea implantului este bine proporționată pentru corpul dumneavoastră și dacă se ia în considerare țesutul mamar existent.
Datorită formei lor, implanturile rotunde nu prezintă riscul deplasării sau rotirii.
Implanturi anatomice
Această opțiune este considerată anatomică datorită formei de lacrimă a implantului, care este mai apropiată de forma naturală a sânilor. Implanturile anatomice au un grad mai mare de plenitudine în polul inferior comparativ cu partea superioară. Deoarece aceste implanturi respectă forma anatomică a sânilor, această opțiune face ca sânii dumneavoastră să se simtă ușor mai naturali decât implanturile rotunde.
Implanturile anatomice sunt realizate din silicon foarte coeziv. Prin urmare, acestea își mențin formă comparativ cu implanturile rotunde.
Implanturile anatomice prezintă risc de rotire, iar când se întâmplă, poate deforma aspectul sânului.
Ce presupune mărirea sânilor cu implanturi de silicon
Unul dintre motivele de îngrijorare pe care pacientele îl au înainte de augmentarea sânilor este felul în care va arăta cicatricea. De aceea, inciziile vor fi plasate în anumite zone anatomice, astfel încât acestea să fie bine ascunse sau greu de observat chiar și pentru pacientă. Chirurgul plastician poate folosi una dintre cele doua tehnici de incizie pentru a introduce implanturile mamare: incizia periareolară sau în șanțul inframamar.
Incizia plasată în șanțul inframamar este alegerea cea mai frecventă, deoarece este foarte ușor de ascuns sub sân și oferă un abord optim indiferent de mărimea implantului. În plus, prezintă un risc scăzut de contractură capsulară, iar rezultatele sunt mult mai previzibile și mai bune. Un alt avantaj, poate chiar cel mai important, este acela că prin această tehnică nu se traumatizează glanda mamară, lucru ce nu influențează alăptarea.
Mărirea sânilor presupune plasarea implanturilor de silicon fie în spatele glandei mamare, fie mai profund în spatele mușchiului pectoral. Ultima opțiune oferă mai mult țesut de acoperire, iar marginea implantului este mai greu de sesizat.
Acest lucru este important mai ales pentru partea superioară a sânului, unde există mai puțin țesut. Un alt avantaj atunci când implanturile de silicon sunt plasate sub mușchiul pectoral este acela că forma sânilor se va menține pe termen lung, iar viitoarele mamografii vor fi ușor de realizat.
Această procedură de mărire a sânilor cu implanturi de silicon poate rezolva uneori și o posibilă problemă legată de sânii lăsați. Totuși, acest lucru depinde în mare măsură de gradul de augmentare dorit, dar și de cât de accentuată este ptoza mamară.
De cele mai multe ori, augmentarea sânilor presupune pe lângă mărirea propriu-zisă a sânilor, și o remodelare a acestora pentru a obține aspectul dorit.
Mărirea sânilor vs. Mastopexie
Pacientele se simt deseori confuze atunci când vine vorba despre proceduri precum mărirea sânilor sau mastopexie. Majoritatea femeilor consideră că a avea implanturi este suficient pentru a îmbunătăți aspectul sânilor, însă acest lucru nu este în totalitate adevărat. Mastopexia sau intervenția chirurgicală de ridicare a sânilor este diferită și mult mai frecventă decât augmentarea sânilor.
Mastopexia implică de cele mai multe ori folosirea implanturilor de silicon, însă acestea ar fi insuficiente pentru a crea un aspect ferm și bine conturat sânilor, ba din contra, ar accentua și mai mult ptoza. Astfel, mastopexia presupune folosirea unor tehnici chirurgicale care au scopul de a ridica efectiv sânii.
Atunci când sânii sunt lăsați sau coborâți, practic avem un exces tegumentar. Acesta a apărut fie în urma alăptării, după o scădere importantă în greutate sau pur și simplu, odată cu trecerea timpului. Cu cât sânii sunt mai ptozați, cu atât excesul tegumentar este mai mare. Tehnicile folosite în mastopexie presupun tocmai eliminarea acelui exces pentru a recrea forma frumoasă a sânilor, iar rolul implantului este de a conferi volum ”noilor sâni”.
În funcție de cât de coborâți sunt sânii se va folosi una din următoarele tehnici:
- periareolară: presupune crearea unor incizii în jurul areolelor
- circumverticală sau ”lolipop”: presupune crearea unor incizii în jurul areolelor și în polul inferior al sânilor
- în ancoră: presupune crearea unor incizii în jurul areolelor, în polul inferior al sânilor și în dreptul șanțului inframamar
Mai multe informații în secțiunea: RIDICAREA SÂNILOR
Ce presupune consultația
În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încat pacientele să capete încredere în a lua decizia potrivită.
Ca medic mă asigur de faptul că pacientele sunt mereu conștiente de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăreia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.
Fiecare pacientă este diferită, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, împreună vom stabili tehnica chirurgicală și planul de tratament optim.
În primul rând, vom face o evaluare generală a țesutului mamar, a tonusului pielii, vom efectua măsurători specifice, iar ulterior realizăm o simulare cu ajutorul unor seizere care vă vor ajuta să decideți ce implant este cel mai potrivit pentru dumneavoastră. Voi lua în considerare și planurile dumneavoastră pentru viitor, inclusiv obiectivele privind modificările de greutate, posibilele sarcini sau alăptare.
În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite. Mărirea sânilor poate fi efectuată ca o procedură de sine stătătoare sau împreună cu alte proceduri chirurgicale precum: rinoplastia, lipoaspirația, lifting facial sau proceduri injectabile.
Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărei paciente.
Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate în timpul consultației și vă asigur că veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.
În cazul în care v-ați decis pentru operația de mărire a sânilor cu implanturi de silicon, împreuna vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise despre toți pașii ce trebuie urmați.
Intervenția chirurgicală
Operația de mărire a sânilor se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează în general 2-3 ore și ar trebui să vă puteți întoarce acasă a doua zi după intervenția chirurgicală.
Intervenția trebuie programată într-o perioadă în care vă puteți relaxa cel puțin două săptămâni. Este important să amânați orice activitate fizică intensă cu o zi înainte de operație pentru a evita complicațiile și pentru a avea cele mai bune circumstanțe de vindecare. De asemenea, nu mâncați și nu beți nimic, inclusiv apă, după miezul nopții, înainte de operație.
Va trebui să specificați medicamentele, suplimentele sau preparatele pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele substanțe pot crește riscul de sângerare sau pot crea alte complicații în timpul intervenției. Voi decide dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de augmentarea sânilor.
Este indicat să aveți o persoană care să vă poată conduce acasă după operație. Copiii sau alte responsabilități importante vor necesita aranjamente în avans, astfel încât să vă puteți concentra pe relaxare și recuperare.
Operația de mărire a sânilor se efectuează, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi complet adormită și nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, înainte de a adormi complet vi se vor administra anumite medicamente pentru confortul dumneavoastră, anestezia utilizată fiind adaptată fiecărei paciente.
În funcție de amploarea intervenției chirurgicale și de starea generală a pacientei, uneori poate fi necesară o zi suplimentară de spitalizare.
Pentru siguranța pacientei, pe parcursul intervenției chirurgicale se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială, activitatea electrică a inimii și saturația de oxigen a sângelui.
Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Veți purta, de asemenea, o fașă elastică sau bustieră pentru a reduce edemul și pentru a oferi suport sânilor pe măsură ce aceștia se vindecă.
Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.
Timpul de recuperare după augmentarea sânilor variază în funcție de intervenția chirurgicală efectuată și de fiecare pacientă în parte. Deși pentru majoritatea pacientelor, procesul de recuperare este același, unele paciente pot recupera diferit.
După operație, s-ar putea să simțiți un oarecare disconfort și durere, dar acest lucru este bine controlat cu medicamentele prescrise. Este posibil să apară unele vânătăi, însă acestea se retrag în aproximativ una-două săptămâni. Ca regulă generală, prima săptămână după operație este cea mai solicitantă, după care treptat, veți reveni la activitățile obișnuite.
Sânii se vor simți calzi și în tensiune, adesea sensibili la atingere și este posibil să întâmpinați unele dificultăți la ridicarea brațelor. Pe măsură ce zilele trec, veți începe să vă simțiți din ce în ce mai bine.
În toată această perioadă este important să urmați cu atenție recomandările, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile și să minimalizați riscurile. Periodic veți ajunge la controalele programate pentru a urmări evoluția și rezultatele.
Așteptări după augmentarea sânilor
Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientei și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să augmenteze sânii, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.
Când decideți să apelați la procedura de augmentare a sânilor, este indicat să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.
Vă puteți aștepta la unele umflături după augmentarea mamară și nu este neobișnuit ca un sân să se umfle mai mult decât celălalt. Inițial, s-ar putea să nu observați rezultatele reale, deși creșterea dimensiunii sânului va fi imediat evidentă.
Cu fiecare zi vă veți simți mai bine, iar majoritatea pacientelor sunt surprinse să descopere că durerea este mult mai mică decât se așteptau.
Cicatricile se vor estompa în decurs de patru până la șase săptămâni, iar forma sânilor va începe să se stabilizeze în câteva săptămâni, deși poate dura șase luni până la un an pentru a vedea rezultatele finale. Acest proces lent de vindecare poate fi uneori frustrant, însă trebuie să aveți multă răbdare și să rețineți că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.
Este important ca orice pacientă cu implanturi mamare să țină cont de faptul că deși acestea sunt menite să dureze o viață, înlocuirea lor poate deveni necesară.
Viitoarele sarcini sau fluctuațiile de greutate vor putea afecta rezultatul dumneavoastră.
Puteți ajuta la menținerea rezultatului prin purtarea bustierei mai ales când faceți sport, însă nimic nu poate opri procesul natural de îmbătrânire. Dacă în timp, deveniți mai puțin mulțumite de aspectul sânilor, puteți alege să restabiliți forma și conturul tânăr prin înlocuirea implanturilor sau printr-un lifting mamar.
Complicații
Complicații pot apărea în orice procedură chirurgicală, iar mărirea sânilor cu implanturi de silicon nu face excepție. Totuși, complicațiile importante pentru această operație sunt rare, augmentarea sânilor fiind considerată o procedură foarte sigură.
Printre complicații se numără asimetria, cicatrizarea vicioasă, sângerare, umflarea prelungită, modificări de sensibilitate, serom sau contractura capsulară.
Vom analiza aceste lucruri cu dumneavoastră în detaliu. De aceea, este extrem de important să urmați cu atenție recomandările postoperatorii pentru a minimaliza riscurile.
Costuri
MĂRIREA SÂNILOR CU IMPLANTURI DE SILICON
• Implant rotund MENTOR 3000E
• Implant anatomic MENTOR 3200E
• Implant MOTIVA ERGONOMIX 3200E
Costul augmentării mamare variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.
Costurile augmentării mamare includ:
• Protocolul chirurgului
• Costurile clinicii
• Costurile legate de anestezie
• Implanturile de silicon
• Rețeta pentru medicamente
• Testele medicale
Intrebari frecvente
Ca multe alte femei, s-ar putea să fi descoperit că fie din cauza sarcinii, a pierderii în greutate sau a geneticii, forma sânilor poate fi altfel decât ți-ai dori, iar acest lucru îți poate afecta starea de spirit și încrederea în sine. Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți o pacientă ideală pentru această procedură:
- Crezi că sânii sunt prea mici pentru corpul dumneavoastră
- În urma alăptării, sânii au devenit mai mici sau mai puțin fermi
- Doriți restabilirea simetriei pentru sânii care sunt de dimensiuni diferite
- Doriți corectarea formei sânilor – precum sânii tuberoși sau hipoplazici
- Sânii au devenit mai mici în urma scăderii în greutate
- Doriți reconstrucția sânilor după cancerul de sân
- Augmentarea este o soluție pentru realizarea unei siluete ideale
- Veți arăta mai atrăgătoare în haine și în costumul de baie
- Vă doriți un aspect mai mai tânăr
Pacientele descoperă adesea că recuperarea după mărirea sânilor este mai puțin dureroasă decât își imaginau. De aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Pentru a spori confortul este recomandat sa aplicați local gheață, iar pentru liniștea dumneavoastră vă vom sta la dispoziție în orice moment pentru a vă asigura că aveți parte de toată îngrijirea necesară.
Conform studiilor efectuate femeilor care au ales să-și augmenteze sânii, implanturile mamare nu au nici un efect asupra capacității dumneavoastră de a alăpta. Dacă ați putut alăpta înainte de augmentarea sânilor, atunci nu ar trebui să fie vreo problemă după intervenția chirurgicală.
Răspunsul scurt este că “depinde”. Pentru majoritatea pacientelor, rezultatele sunt de lungă durată, însă sunt și paciente ce își doresc un retuș chiar și după câțiva ani.
Durata rezultatului este dependentă de mai mulți factori precum vârsta, bagajul genetic, fluctuațiile de greutate, precum și posibilele sarcini.
Vestea bună este că aveți câteva lucruri la îndemână pe care le puteți face pentru a menține rezultatul cât mai mult timp. Se recomandă:
- să purtați cât mai mult timp bustiera și întotdeauna când faceți sport
- să evitați fluctuațiile de greutate
- să aveți întotdeauna grijă de pielea dumneavoastră
Când procedura este efectuată corect, iar implanturile sunt de cea mai bună calitate, atunci acestea se vor simți precum țesutul mamar. Scopul meu este de a realiza întotdeauna procedura, astfel încât implanturile mamare să ofere un aspect cât mai natural.
Organismul are nevoie de ceva timp pentru a reveni la modul în care erați înainte de a rămâne însărcinată. Dacă tocmai ați născut sau alăptați, ar trebui să așteptați cel puțin șase luni înainte de a lua în considerare operația.
Contractura capsulară reprezintă o complicație ce poate apărea la unele paciente și constă în formarea excesivă a țesutului cicatriceal în jurul implantului, până la punctul în care implantul poate deveni atât de comprimat, încât sânul pare deformat. “Țesătură” de colagen din jurul implantului se micșorează datorită acumulării fibrelor de colagen, strivind implantul, iar acesta se simte tare sau dureros la atingere.
Unele contracturi pot fi moderate sau chiar minore și nu trebuie să faceți nimic atât timp cât nu vă deranjează, în timp ce altele pot fi severe și necesită îndepărtarea chirurgicală a capsulei din jurul implantului. Cauza exactă a contracturii capsulare nu este pe deplin cunoscută.
Masajul poate ajuta la prevenirea întăririi capsulei, dar este posibil ca procesul să nu se oprească complet.
Ne putem aștepta ca implanturile să reziste toată viața. Totuși, este important ca pacientele să efectueze ecografii de sân și controale periodice pentru a evalua forma și integritatea implanturilor.
Dacă în urma unui traumatism important implantul de silicon se sparge, acesta își va păstra inițial forma, deoarece este făcut dintr-un material rezistent și coeziv. Gelul din interior poate să rămână în implant sau poate ajunge în capsula implantului.
Este dificil să-ți dai seama dacă un implant nu mai este în forma optimă. De aceea, este important să revii în mod regulat la control. Chirurgul plastician iți va recomanda investigații imagistice, ecografie sau RMN de sân pentru a analiza integritatea implantului.
Timpul de recuperare după augmentarea sânilor variază de la o pacientă la alta, însa odată ce bandajele sunt îndepărtate, veți începe să vedeți rezultatele procedurii și vă puteți bucura de noul aspect al sânilor.
Indiferent de tehnica aleasă, operația de mărire a sânilor cu implanturi siliconce va lăsa în urmă o cicatrice. Cu toate acestea, sunt meticulos în plasarea inciziei exact în șanțul inframamar, astfel încât cicatricea să fie bine ascunsă. În plus, cu îngrijire adecvată, cicatricile se vor estompa treptat, de la culoarea roz inițială până la culoarea pielii, devenind aproape invizibile.
În funcție de obiectivele tale, se pot realiza proceduri suplimentare în același timp cu augmentarea sânilor.