Tratamentul lobului urechii

Tratamentul lobului urechii

Aspecte generale

Tratamentul lobului urechii – Multipli factori pot conduce la apariția unui lob auricular contorsionat, întins, iar în unele situații particulare chiar ruperea completă a acestuia. Din păcate, aceste deformări ale lobului auricular nu trec neobservate, ci din contră, reprezintă sursa unor frustrări ce te împiedică sa porți cercei sau să-ți expui urechile în public.

În ultimii ani tot mai mulți pacienți, atât femei, cât și bărbați se adresează chirurgului plastician pentru a corecta diverse probleme estetice, iar lobul auricular despicat se numără printre acestea.

Pentru cei care își doresc să revină la o formă mai aproape de cea inițială a lobului este important să știți că există câteva tehnici adaptate fiecărui caz în parte pentru a face acest lucru posibil. Folosind proceduri de reconstrucție a urechii, putem reface atât forma cât și conturul natural al urechii, oferind în același timp posibilitatea de a purta cercei, după vindecarea completa.

De ce apar?

Adesea, lobulul auricular despicat apare în urma unui traumatism, ce presupune smulgerea cerceilor prin orificiul de piercing. Ca și particularitate, purtarea unor cercei grei vă poate alungi treptat orificiul de piercing, scăzându-i astfel rezistența. Din acest motiv, lobul va ceda într-un final, chiar și în urma unui traumatism minor. Persoanele cu lobul urechi subțire sunt semnificativ mai predispuse acestui fenomen.

În unele situații, când cerceii (clips-uri) sunt mult prea strânși, aceștia pot restricționa fluxul de sânge către lobul urechii, ceea ce duce la necroză sau moartea unei porțiuni a lobului și la deformarea acestuia.

Unele orificii de piercing pot fi în mod intenționat lărgite pentru a găzdui cercei tip plug sau flash.

Există, de asemenea, și cauze congenitale pentru care lobul este divizat.

 

Ce presupune corecția urechilor despicate?

Pentru a putea corecta un lob auricul divizat, deformat sau chiar micșorarea orificiului de piercing, este întotdeauna necesară o intervenție chirurgicală.

Aceasta este o procedură de remodelare, depinzând în mare măsură de particularitățile anatomice ale cazului, dar și de modificările dorite. Indiferent de situație, procedura va aduce o îmbunătățire semnificativă asupra aspectului general al urechii, dar și al încrederii în sine.

Remodelarea lobulului auricular implică o grijă deosebită la detalii, iar fiecare incizie trebuie precis plasată, astfel încât acestea să fie greu de identificat. La sfârșit, marginile plăgilor sunt aduse din nou împreună, cu fire de sutură speciale pentru a asigura o cicatrizare cât mai buna.
Când lobul urechii este extrem de întins, chirurgul va trebuie să fie creativ pentru a găsi modalitatea de a lipi înapoi marginile tăiate, astfel încât lobul să ofere un aspect natural urechii.

De asemenea, dacă un lob este poziționată mai sus decât cealaltă, prin această intervenție îi putem aduce la același nivel pentru a restabili simetria.

Iată ce trebuie să știți despre remanierea lobului auricular: ea nu va trece de la sine, iar o noua gaura se poate face abia după 2-3 luni.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic ma asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, vom face o evaluare generală a urechilor și împreună vom stabili tehnica chirurgicală și planul de tratament optim.

Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.
Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate în timpul consultației și vă asigur că veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care v-ați decis pentru operația de otoplastie, împreună vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise despre toți pașii ce trebuie urmați.

Dr. Copilau Dragos Consultatie

Operația

Loboplastia se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează, în general, 30-90 minute și, fiind considerată o procedură chirurgicală minim invazivă puteți să vă întoarceți acasă în aceeași zi după intervenția chirurgicală.

Remodelarea lobulului auricular se efectuează sub anestezie locală ca procedură în ambulatoriu. Totuși, anestezia utilizată va fi optimizată pentru fiecare pacient, asigurându-ne că pe parcursul întregii operații vă veți simți confortabil, fără nici un fel de durere.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavostră înainte de operație. În funcție de situație, pot fi necesare:

  • numai câteva fire de sutură
  • excizia unui fragment din lobul pentru a-l putea remodela
  • aducerea țesutului dintr-o altă locație și atașat urechii, atunci când necesită o reconstrucție mai complexă

Apoi, inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și apoi acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Recuperarea după otoplastie este scurtă și presupune un disconfort minim. Cei mai mulți dintre pacienți nu se plâng de vreo durere, iar după câteva zile, puteți reveni la activitățile dumneavoastră normale. Totuși, trebuie să evitați să dormiți cu capul pe urechea operată.

Așteptări realiste

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientului și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să remodeleze lobulul urechii, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la această procedură, este indicat să luați în considerare toate beneficiile, și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Vă puteți aștepta la unele umflături după remodelarea lobulului, însă acestea sunt minime și nu este neobișnuit ca una dintre urechi să se umfle mai mult decât cealalta. Majoritatea pacienților sunt surprinși să descopere că durerea este aproape inexistentă.

Veți putea face o nouă gaură la nivelul lobuli urechii odată ce v-ați vindecat complet, de obicei în două luni.

Riscuri

Deși fiecare procedură chirurgicală are riscurile sale, corecția urechilor despicate este, în general, foarte sigură, prezentând riscuri minime. Complicațiile excepționale includ: asimetrie, echimoze (vânătăi) întinse, infecție sau recidivă.

Discutați întotdeauna cu chirurgul dumneavoastră despre îngrijorările pe care le aveți și despre cum puteți minimaliza riscurile.

Costuri

CORECȚIA LOBULUI DESPICAT – 250 Euro

Costul remodelării lobulului auricular variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile includ:

• Protocolul chirurgului
• Costurile clinicii
• Costurile legate de anestezie
• Rețeta pentru medicamente
• Testele medicale

Intrebari frecvente

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, pacienții care se adresează loboplastiei sunt adesea foarte preocupați de felul în care va arăta cicatricea. De aceea sunt foarte meticulos în sigilarea plăgii pentru ca cicatricea să fie cât mai fină și ușor de ascuns în spatele cerceilor.

Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana potrivită pentru această procedură.
• Te simți conștient sau chiar complexat de modul în care urechile tale arată.
• Unul sau ambii lobuli auriculari pot fi excesiv de lungi, fie din cauza îmbătrânirii, fie de la purtarea cerceilor grei sau a cerceilor tip plug / flash.
•Lobul auricular este sfâșiat sau lacerat, încât bordura inferioară a acestuia este separat în 2 sau mai multe fragmente.
•Lobul urechii are o forma neregulată datorită deformării congenitale (“Coloboma Lobuli”)
•Lobulii urechilor sunt asimetrici
• Având urechile mai proeminente, procedura vă va ajuta să vă armonizați trăsăturile feței
•Felul în care urechile tale arată îți afectează viața în mod negativ:
– nu porți cercei, deoarece urechile ar atrage și mai mult atenția
– eviți părul scurt, deoarece încerci să-ți acoperi urechile
– adesea porți pălărie, eșarfă sau folosești alte metode pentru ca urechile să nu mai fie atât de vizibile

Știm că ideea unei intervenții estetice poate fi intimidantă. De aceea, în timpul consultației veți găsi confortul necesar pentru a înlătura orice teamă. De altfel, majoritatea pacienților tolerează procedura fără să acuze vreo durere.

Rezultatele obținute în urma otoplastiei au caracter permanent, cu excepția eventualelor traumatisme care ar putea afecta rezultatul postoperator.

Din păcate, aceasta problemă nu va trece de la sine și presupune întotdeauna o procedură chirurgicală pentru a o trata.

Timpul de recuperare după tratarea urechilor despicate variază în funcție de amploarea procedurii, însa odată ce bandajele sunt îndepărtate, veți putea observa rezultatele procedurii și vă veți putea bucura de noul aspect al urechilor.

Pacienții descoperă adesea că recuperarea după procedura de corectare a urechilor despicate este mai puțin dureroasă decât își imaginau. De aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Pentru a spori confortul este recomandat să aplicați local gheață postoperator.