Rinoplastie

Rinoplastie

Rinoplastie -aspecte generale

În fiecare an, peste un milion de femei, din toate colțurile lumii, aleg să se prezinte la cabinetul chirurgului plastician pentru a îmbunătăți trăsătura cea mai proeminentă a feței lor și anume nasul. Multe persoane sunt complet nemulțumite de aspectul nasului ce l-au moștenit de la părinți, în timp ce pentru alții forma nasului s-a modificat în urma unui traumatism. Exceptând considerentele sau idealurile estetice ale fiecărui pacient, aceștia își doresc întotdeauna și o îmbunătățire a respirației.

Procedura de rinoplastie este frecventă atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților și poate avea un efect spectaculos asupra aspectului întregii fețe.

Un nas care nu se armonizează cu fața nu poate fi ascuns, în schimb orice nas poate fi adus în proporții mai echilibrate. Pentru cei nemulțumiți de aspectul nasului lor, rinoplastia este o opțiune excelentă de tratament, iar în cazul rinoplastiei, chiar și o modificare subtilă are un impact puternic asupra aspectului general al feței.

Nasul este trăsătura noastră cea mai proeminentă, de aceea orice defect este ușor de remarcat. Acesta este și motivul pentru care procedura de rinoplastie este considerată una dintre cele mai dificile proceduri din chirurgia estetică.

Modificarea aspectului nasului din punct de vedere estetic poate spori încrederea și stima de sine, în timp ce rinoplastia funcțională (septoplastia) contribuie la îmbunătățirea calității vieții prin îmbunătățirea respirației.

Mai mult decât orice altă procedură chirurgicală, rinoplastia trebuie personalizată caracteristicilor faciale unice. Astfel, pentru obținerea rezultatului dorit este important ca atât pacientul, cât și chirurgul plastician să fie pe aceeași lungime de undă în timpul consultației.

Noțiuni de arhitectură facială

Atunci când admiri o persoană, atenția ta e atrasă de buzele acesteia, de ochi, de nas sau de buze? Chiar dacă acestea sunt elemente de bază ale structurii faciale, ceea ce determină, în genere, gradul de atractivitate al unei persoane este configurația osoasă și unicitatea trăsăturilor dată de conturul și volumul acestora.

Legile arhitecturale ale naturii dictează că volumul caracteristic fiecărei structuri trebuie să fie într-un echilibru relativ unul față de celălalt. Astfel, prin modificarea aspectului nasului, influențăm în mod direct, dar și indirect importanța estetică a celorlalte trăsături faciale.

Odată cu micșorarea nasului, proiecția pomeților și a bărbiei capătă un rol mai important. În schimb, prin accentuarea pomeților reușim să temperăm trăsăturile nasului și a bărbiei.

Modificări simultane ale mai multor elemente anatomice au un impact mult mai puternic decât atunci când modificarea este singulară. De aceea, estetica facială este în principiu, arta și știința obținerii unui echilibru în toate cele trei structuri ale anatomiei faciale.

Despre rinoplastie și ce modificări pot fi aduse nasului

Procedura de rinoplastie presupune remodelarea atât a scheletului osos cât și a celui cartilaginos, prin incizii ascunse cu deosebită grijă în interiorul nasului.

Prin îndepărtarea țesutului în exces, putem redefini atât piramida nazală, cât și vârful nasului, iar aceste structuri pot suferi varii modificări, în funcție de particularitatea cazului. Astfel, vârful nasului poate fi micșorat atunci când este prea mare, poate fi rotit atât în sus, cât și în jos, poate fi ridicat atunci când este prea coborât, iar când este asimetric îl putem simetriza. Deviația de sept sau alte eventuale probleme de respirație vor fi de asemenea rezolvate în cadrul operației.

Vârful nazal fiind o structură tridimensională, proiecția, lățimea sau unghiul de rotație sunt elementele definitorii. Totuși, rezistența cartilajului septal joacă și el un rol important, deoarece este cel care suportă structurile ce i se suprapun.

Cât despre tegumentul nasului, acesta nu se modifică, însă când structurile de bază sunt redefinite, pielea se pliază pe noua conformație îmbunătățită, conferind nasului un nou aspect. Schimbările pot fi subtile sau radicale, depinzând complet de nevoile sau de particularitatea fiecărui pacient.

Cu toate acestea, există și limite cu privire la ceea ce se poate obține cu intervenția chirugicală de rinoplastie, limitări tehnice care țin de mărimea, forma și chiar de tegumentul nazal. Pielea se comportă precum o țesătură, cu cât aceasta este mai subțire, cu atât este mai maleabilă și mai definită.

În cazul în care sunt necesare incizii suplimentare pentru a modifica dimensiunea narinelor, acestea vor fi închise cu meticulozitate, la nivelul șanțurilor naturale.

Uneori, modificările efectuate nu sunt atât de pronunțate, dar percepute împreună, pot face o diferență semnificativă pentru modul în care nasul tău arată sau respiră.

Nu trebuie să uităm că funcția principală a nasului este de a respira. Îngustând foarte mult nasul putem sacrifica parțial sau chiar total respirația.

Rinoplastie funcțională

Mai întâi, luați în considerare acest lucru: la ce e bun un nas frumos dacă nu puteți respira? Efectuarea unei operații estetice presupune adesea micșorarea acestuia. Ca atare, spațiul destinat respirației va fi mai limitat prin comparație cu spațiul existent anterior procedurii. Totuși, sunt câteva tehnici speciale ce pot fi efectuate în timpul operației de rinoplastie care ajută la conservarea și optimizarea respirației nazale.

Septoplastia reprezintă acea parte care se ocupă de deviația de sept nazal, foarte des întâlnită la populația generală. Mai exact, septoplastia presupune îndreptarea sau îndepărtarea septului deviat. Netratată, această problemă de respirație se agravează atunci când micșorăm nasul.

Un ultim aspect îl reprezintă perechea de cornete nazale inferioare. Aceste structuri osoase sunt acoperite de mucoasă, adesea hipertrofiate la persoanele cu alergii cronice sau la cei cu deviație de sept. Cornetele nazale inferioare sunt o cauză obișnuită a problemelor de respirație și pot fi micșorate în timpul rinoplastiei.

Diferența dintre rinoplastie la bărbați și rinoplastie la femei

Tehnica folosită de chirurgul plastician în rinoplastie atât pentru bărbați, cât și pentru femei este în principiu aceeași, însă obiectivele estetice sunt destul de diferite. La femei, unghiul format dintre nas și buza superioară tinde să fie mai mare de 90 grade, cu o delicată rotire a vârfului astfel încât narinele să nu fie foarte expuse. În schimb, bărbații preferă un unghi de 90 de grade cu expunerea minimă a narinelor. Femeile au adesea un vârf nazal care este mai fin, iar tranziția de la rădăcina nasului către frunte este mai subtilă decât la bărbați.

Atât bărbații, cât și femeile apreciază de obicei un nas mai mic, mai drept, atât pentru vederea din lateral, cât și din față.

Rinoplastie

Candidatul ideal pentru rinoplastie - este rinoplastia intervenția de care ai nevoie?

Rinoplastia este o procedură extrem de satisfăcătoare pentru persoana potrivită. Totuși, această decizie trebuie luată pentru propriul beneficiu și nu presat de către altcineva. Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana potrivită pentru această procedură.

  • Nasul este prea mare
  • Vârful nasului are acel aspect de cioc
  • Cocoașa dorsală proeminentă
  • Nasul este deviat sau asimetric
  • Vârful este voluminos sau nedefinit
  • Nările prea mari sau baza nasului prea lată
  • Pacientul trebuie să ajungă în stadiile finale ale creșterii feței, dupa vârsta de 17 ani

Alternative - Rinoplastie non-chirurgicală

Pacienții asociază rinoplastia cu o intervenție chirurgicală și până de curând, aceasta era singura opțiune disponibilă pentru persoanele nemulțumite de forma sau dimensiunea nasului lor. În prezent este disponibilă și rinoplastia non-chirurgicală cu Acid Hialuronic pentru acei pacienți care nu doresc să treacă printr-o intervenție chirurgicală sau care au nevoie doar de mici corecții la nivelul nasului.

Este o procedură care nu se potrivește oricărui pacient, deoarece prin această metodă nu se poate micșora efectiv nasul. Totuși, prin adăugarea acidului hialuronic se pot corecta unele imperfecțiuni astfel încât fie dispar, fie nu mai sunt la fel de evidente ca înainte.

Timpul de recuperare este minim, iar rezultatele sunt imediate, fiind o soluție eficientă pentru anumiți pacienți.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic ma asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Scopul meu este acela de a vă ajuta să obțineți un nas frumos și funcțional care să vi se potrivească.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, împreună vom stabili tehnica chirurgicală și planul de tratament optim. În plus, vom face o simulare a conturului nasului pentru a avea o imagine mai clară despre ceea ce se poate realiza.

În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite. Rinoplastia poate fi efectuată ca o procedură de sine stătătoare sau împreună cu alte proceduri chirurgicale precum: implantul de bărbie, lipoaspirația regiunii cervicale (gușa), lifting facial sau proceduri injectabile. 

Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.

Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate în timpul consultației și vă asigur că veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În cazul în care te-ai decis pentru operația de rinoplastie, împreuna vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și vei primi informații precise despre toți pașii ce trebuie urmați.

Dr. Hritcu consultatie 2

Intervenția chirugicală

Operația de rinoplastie se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează în general 3-4 ore și ar trebui să vă puteți întoarce acasă a doua zi după intervenția chirurgicală.

Intervenția de rinoplastie trebuie programată pentru o perioadă în care vă puteți relaxa timp de cel puțin 2 – 3 săptămâni. Este important să evitați orice activitate fizică intensă sau să vă aplecați, pentru a evita complicațiile și pentru a avea cele mai bune circumstanțe de vindecare. De asemenea, nu mâncați și nu beți nimic, inclusiv apă, după miezul nopții, înainte de operație.

Va trebui să specificați numele și dozele medicamentelor, suplimentelor sau preparatelor pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele medicamente pot crește riscul de sângerare sau pot crea alte complicații în timpul rinoplastiei. Voi determina dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de rinoplastie.

Este indicat să aveți o persoană care să vă poată conduce acasă după operație. Copiii sau alte responsabilități importante vor necesita aranjamente în avans, astfel încât să vă puteți concentra pe relaxare și recuperare.

Operația de rinoplastie se efectuează, de obicei, sub anestezie generală, ceea ce înseamnă că veți fi complet adormit și nu veți simți nimic în timpul intervenției chirurgicale. Cu toate acestea, înainte de a adormi vi se vor administra anumite medicamente pentru confortul dumneavoastră, anestezia utilizată fiind adaptată fiecărui pacient.

În funcție de amploarea intervenției chirurgicale și de starea generală a pacientului, poate fi necesară o zi suplimentară de spitalizare.

Pentru siguranța pacientului, pe parcursul intervenției chirurgicale de rinoplastie se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială, activitatea electrică a inimii și saturația de oxigen a sângelui.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și apoi acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Se aplică o atelă din plastic care ajută la susținerea formei nasului și care se îndepărtează după o săptămână.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Timpul de recuperare după rinoplastie variază în funcție de intervenția chirurgicală efectuată și de fiecare pacient în parte. Deși pentru majoritatea pacienților, procesul de recuperare este același, unii pacienți se recuperează diferit.

După operație, s-ar putea să simțiți un oarecare disconfort și durere, dar acest lucru este bine controlat cu medicamentele prescrise. Este foarte posibil să apară vânătăi la nivelul ochilor, iar acestea se retrag în aproximativ una-două săptămâni. Ca regulă generală, prima saptămână după rinoplastie este cea mai solicitantă, după care treptat, veți reveni la activitățile obișnuite.

Nasul se va simți “înfundat”, dar pe măsură ce zilele trec, vei începe să respiri din ce în ce mai bine. În toată această perioadă este important să urmați recomandările, deoarece acestea sunt concepute pentru a vă ajuta să obțineți cele mai bune rezultate posibile și să minimalizați riscurile. Periodic veți ajunge la controalele programate pentru a urmări evoluția și rezultatele.​

Așteptări după rinoplastie

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientei și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să augmenteze sânii, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la rinoplastie, trebuie să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Cu fiecare zi vă veți simți mai bine, iar majoritatea pacienților sunt surprinși să descopere că durerea asociată cu rinoplastia este mult mai mică decât se așteptau.

Deși aspectul nasului va fi aproape de rezultatul final după 6 săptămâni, edemul după operația de rinoplastie poate dura și un an întreg sau chiar mai mult, până se retrage complet. Acest proces lent de vindecare poate fi uneori frustrant, însă trebuie să aveți multă răbdare și să rețineți că lucrurile se vor îmbunătăți în timp.

Este nevoie de timp pentru a vă obișnui cu noul ”look”.

Complicații

Complicații pot apărea în orice procedură chirurgicală, iar rinoplastia nu face excepție. Totuși complicațiile importante pentru operația de rinoplastie sunt rare, procedura fiind considerată foarte sigură.

Printre complicațiile mai puțin severe se numără asimetria, cicatrizarea vicioasă, modificări pigmentare, umflarea prelungită, modificări de sensibilitate, dificultăți de respirație la nivelul căilor respiratorii nazale, perforații ale septului, necesitatea reintervenției.

Vom analiza aceste lucruri cu dumneavoastră în detaliu și vom alege acei pași pentru a minimiza aceste riscuri înainte de intervenția chirugicală.

Costuri

RINOPLASTIE PRIMARĂ– 2700E
RINOPLASTIE SECUNDARĂ – 3600E

Costul rinoplastiei variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile rinoplastiei includ:

• Protocolul chirurgului
• Costurile clinicii
• Taxele de anestezie
• Costurile legate de anestezie
• Rețeta pentru medicamente
• Testele medicale

Intrebari frecvente

Va exista o mică cicatrice la baza nasului, însă după vindecarea completă, va fi practic insesizabilă.

Deși inițial vă va fi mai greu să respirați pe nas, majoritatea pacienților susțin că au putut observa o îmbunătățire a respirației încă din prima săptămână post operatorie.

Pacienții adesea descoperă că recuperarea după rinoplastie este mai puțin dureroasă decât își imaginau, tocmai de aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Vom fi disponibili în orice moment pentru a vă asigura că aveți parte de îngrijirea necesară.

Practic, ”nasul perfect” nu există!

În schimb, există nasul ideal, cel care se potrivește fiecărei persoane. Acest ideal este dictat de forma feței, etnie, vârstă și mulți alți factori. “Nasul perfect” creează un echilibru între trăsăturile feței, fiind semnul distinctiv al rinoplastiei corect efectuate. Un nas care a fost evident modificat chirurgical nu este atractiv și pare nefiresc sau artificial. Este nevoie de un artist adevărat pentru a efectua corect această procedură.

Numai tu poți decide dacă te simți confortabil cu operația de rinoplastie.

Nu există o modalitate de a copia exact nasul unei persoane și nici nu recomand, deoarece fiecare nas frumos are un caracter individual. Ceea ce arată bine la o persoană ar putea să nu funcționeze pentru tine, și asta din cauza echilibrului facial și al incompatibilității cu celelalte trăsături faciale. Scopul rinoplastiei este de a realiza un echilibru între forma nasului și restul trăsăturilor.

Pielea nasului și cartilajul pot prezenta unele limitări asupra a ceea ce poate fi realizat și este important ca orice pacient să aibă așteptări realiste cu privire la aspectul ce trebuie căutat în rinoplastie.

Alteori, sunt necesare proceduri suplimentare pentru a obține armonia facială pe care o căutăm. Persoanele care au bărbia mică sau retrasă, par să aibe nasul mai mare decât în realitate. Acest dezechilibru dintre bărbie și nas poate fi restabilit doar prin adăugarea unui implant de bărbie sau combinat cu o rinoplastie.

Societatea contemporană prețuiește foarte mult un aspect fizic tânăr și tonifiat. În prezent, bărbați de toate vârstele și din toate domeniile de activitate apelează tot mai des la proceduri estetice pentru un aspect masculin sau pentru a îmbătrâni așa cum își doresc!

Talentul unui adevarat chirurg plastician este de a arăta realitatea prin perspectiva idealului.