Otoplastia

Otoplastia

Otoplastie - aspecte generale

Nu există persoană să nu aibă anumite particularități ce-o fac adesea conștientă de felul cum arată. Însă când această trăsătură este atât de proeminentă precum urechile, poate avea un real impact asupra dumneavoastră. Așa cum oamenii pot deveni conștienți cu privire la zâmbetul lor, același lucru se poate întâmpla și în privința urechilor. De aceea, forma, mărimea sau poziționarea acestora pot modifica semnificativ aspectul dumneavoastră, iar armonizarea trăsăturilor cu siguranță vă va crește stima de sine.
Pentru acei pacienți care au urechile prea mari sau a căror urechi se îndepărtează mult prea mult de conturul feței, acestea pot reprezinta un motiv de neîncredere sau chiar sursa unor frustrări care-i urmărește încă din copilărie.

Otoplastie sau operația de corectare a urechilor decolate se adresează pacienților nemulțumiți de felul în care urechile lor arată, fiind adesea o soluție mai puțin complicată decât își imaginează de fapt.

Otoplastia poate fi efectuată după ce urechile au ajuns la dimensiunea completă – de obicei după vârsta de 5 ani. Problema urechilor decolate este destul de frecventă, fiind prezentă la aproximativ 1 din 50 de copii.

De ce apar urechile decolate?

Deși o inspecție atentă a urechii relevă o structură destul de complexă, pentru a înțelege mecanismul de apariție a urechilor decolate, este necesar să urmărim anumite elemente ce apar în mod normal la orice persoană. Sunt două structuri proeminente în forma de semicerc, helixul și antihelixul, și aproape întotdeauna la pacienții cu urechi decolate există un grad de insuficiență a plierii acestora. Un alt aspect ce trebuie luat în considerare, este unghiul de implantare al urechii. Când conca, acea structură a urechii cu aspect de bol, este prea dezvoltată, aceasta va face ca unghiul sub care este implantată urechea să fie mai mare și astfel urechile vor fi mai îndepărtate.

Ce presupune otoplastia?

Otoplastia este o procedură chirurgicală de remodelare a pavilionului urechii, aceasta variind în mare măsură în funcție de particularitățile anatomice ale cazului, dar și de modificările dorite. Indiferent de situație, procedura va aduce o îmbunătățire semnificativă asupra aspectului general al urechii, dar și al încrederii în sine, mai ales în rândul copiilor și al adolescenților.

În cazul în care urechile sunt excesiv de proeminente vom folosi anumite tehnici ce presupun repoziționarea acestora astfel încât urechile să fie nu doar mai apropiate de conturul capului, dar să aibă și un aspect mai aplatizat. De asemenea, dacă o ureche este poziționată mai sus decât cealaltă, otoplastia le poate aduce la același nivel pentru a restabili simetria.

Efectuarea otoplastiei implică o grijă deosebită la detalii. Fiecare incizie trebuie precis plasată, astfel încât aceasta să fie practic nedetectabilă, în spatele urechii. Prin această incizie reușim să îndepărtam excesul de cartilaj și să fixăm urechea cât mai aproape de scalp. Dacă pliurile normale ale urechii lipsesc, acestea pot fi recreate prin intermediul unor fire de sutură strategic plasate ce vor remodela cartilajul. De cele mai multe ori însă, sunt necesare tehnici combinate pentru obținerea rezultatului dorit.

Consultația

În timpul consultației veți discuta cu cineva care este în mod clar interesat de dumneavoastră și de obiectivele estetice pe care vi le-ați propus. Într-un efort de a oferi cele mai bune experiențe medicale, chirurgul plastician se implică în crearea unui mediu confortabil astfel încât pacienții să capete încredere în a lua decizia potrivită.

Ca medic ma asigur de faptul că pacienții sunt mereu conștienți de opțiunile lor și de rezultatul scontat al fiecăruia. Înțeleg că există un factor de încredere în alegerea chirurgului plastician și cred cu tărie în stabilirea unei relații deschise înainte ca orice procedură să fie aleasă.

Fiecare pacient este diferit, iar obiectivele și așteptările sunt și ele altele. De aceea, vom face o evaluare generală a urechilor și împreună vom stabili tehnica chirurgicală și planul de tratament optim.

Trebuie să înțelegem că în spatele oricărui rezultat excelent sunt discuțiile deschise și oneste cu privire la motivația și așteptările fiecărui pacient.

Riscurile, beneficiile și posibilele complicații legate de intervenția chirurgicală vor fi discutate în timpul consultației și vă asigur că veți găsi un răspuns la toate întrebările pe care le aveți.

În plus, vă voi consilia cu privire la beneficiile combinării procedurilor pentru a maximiza rezultatele dorite.

În cazul în care v-ați decis pentru operația de otoplastie, împreună vom stabili ziua în care va fi programată intervenția și veți primi informații precise despre toți pașii ce trebuie urmați.

Dr. Hritcu consultatie 4

Operația

Otoplastia se va desfășura la cel mai modern spital din București, Monza Metropolitan Hospital. În funcție de complexitate, intervenția durează, în general, sub două ore și fiind considerată o procedură chirurgicală minim invazivă ar trebui să vă puteți întoarce acasă în aceeași zi după intervenția chirurgicală.

Intervenția trebuie programată pentru o perioadă în care vă puteți relaxa cel puțin câteva zile. Este important să amânați orice activitate fizică intensă cu o zi înainte de operație pentru a evita complicațiile și pentru a avea cele mai bune circumstanțe de vindecare.

Va trebui să specificați medicamentele, suplimentele sau preparatele pe bază de plante pe care le luați, deoarece unele substanțe pot crește riscul de sângerare sau pot crea alte complicații în timpul intervenției. Voi decide dacă trebuie să întrerupeți oricare dintre tratamentele dumneavoastră înainte de operație.

Otoplastia este efectuată, de obicei, sub anestezie locală ca procedură în ambulatoriu. Totuși, anestezia utilizată va fi optimizată pentru fiecare pacient, asigurându-ne că pe parcursul întregii operații vă veți simți confortabil, fără nici un fel de durere. Când otoplastia este combinată cu alte proceduri sau dacă pacientul dorește, se poate folosi sedarea sau anestezia generală.

Pentru siguranța pacientului, pe parcursul intervenției chirurgicale se vor monitoriza în permanență pulsul, tensiune arterială și saturația de oxigen a sângelui.

Urmează aplicarea planului chirurgical discutat cu dumneavoastră înainte de operație, după care inciziile vor fi închise cu deosebită grijă, folosind un fir special și apoi acoperite cu bandă chirurgicală pentru a menține zona curată și protejată. Se aplică fașa elastică pentru ca urechile să rămână cât mai apropiate de scalp până la vindecare completă.

Pentru un confort deplin, întregul personal medical se va asigura că vă simțiți confortabil atât pe parcursul procedurii, cât și în toate fazele ulterioare acesteia. Este, de altfel, indicat ca după ce ajungeți acasă, să aplicați continuu comprese reci pentru a limita edemul și a grăbi recuperarea.

Recuperarea după otoplastie presupune un disconfort minim. Cei mai mulți dintre pacienți nu se plâng de vreo durere, iar după câteva zile, puteți reveni la activitățile dumneavoastră normale. Totuși, trebuie să evitați să dormiți cu capul pe urechea operată sau activitățile solicitante pentru câteva zile. Medicul chirurg vă va permite să efectuați activități fizice atunci când zona tratată s-a vindecat complet.

Deși recuperarea este unică pentru fiecare pacient, vă puteți aștepta să vă întoarceți la activitățile dumneavoastră după 2-3 zile. Rezultatele finale vor fi vizibile în aproximativ două săptămâni, deși mici modificări mai pot apărea până la 6 luni.

Așteptări realiste

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, așteptările realiste ale pacientului și planificarea preoperatorie atentă, sunt fundamentale pentru un rezultat excelent. Tehnicile chirurgicale nu trebuie doar să repoziționeze urechea, ci și să ofere un aspect cât mai natural posibil.

Când decideți să apelați la procedura de otoplastie, este indicat să luați în considerare toate beneficiile, riscurile și complicațiile intervenției chirurgicale. Vă recomand să le cântăriți cu atenție, ținând cont de obiectivele și așteptările asociate acestei intervenții.

Vă puteți aștepta la unele umflături după otoplastie și nu este neobișnuit ca una dintre urechi să se umfle mai mult decât cealaltă. Inițial, s-ar putea să nu observați rezultatele reale, deși o îmbunătățire va fi imediat evidentă.

Treptat vă veți simți mult mai bine, iar majoritatea pacienților vor fi surprinși să descopere că durerea este mult mai redusă decât se așteptau.

Riscuri legate de otoplastie

Deși fiecare procedură chirurgicală are riscurile sale, otoplastia este, în general, foarte sigură, prezentând puține riscuri importante. Complicațiile excepționale includ: asimetrie, echimoze (vânătăi) întinse, infecție sau recidivă.
Recurența este cea mai frecventă complicație a otoplastiei și asta deoarece cartilajul auricular prezintă o anumită ”memorie” a formei sale originale.

Discutați întotdeauna cu chirurgul dumneavoastră despre îngrijorările pe care le aveți și despre cum puteți minimaliza riscurile.

Costuri

Otoplastia- 900 Euro

Costul otoplastiei variază în funcție de nevoile dumneavoastră specifice. Echipa chirurgicală se străduiește să vă ofere rezultatele dorite și servicii de calitate la prețuri accesibile.

Costurile otoplastiei includ:

• Protocolul chirurgului
• Costurile clinicii
• Costurile legate de anestezie
• Rețeta pentru medicamente
• Testele medicale

Intrebari frecvente

Ca în cazul oricărei proceduri estetice, pacienții care se adresează otoplastiei sunt adesea foarte preocupați de felul în care va arăta cicatricea. Incizia este plasată în spatele urechii și exact la baza acesteia, astfel încât devine practic invizibilă pentru cei din jur.

Dacă aveți o stare de sănătate bună, o atitudine pozitivă, așteptări realiste și vă regăsiți în una din situațiile de mai jos, atunci cel mai probabil sunteți persoana potrivită pentru această procedură.
• Te simți conștient sau chiar complexat de modul în care urechile tale arată – au fost mereu mai proeminente
• Având urechile mai puțin proeminente, vă va ajuta să armonizați trăsăturile feței
•Felul în care urechile tale arată îți afectează viața în mod negativ:
-nu porți cercei, deoarece urechile ar atrage și mai mult atenția
-eviți să ai părul scurt, deoarece dorești să-ți acoperi urechile
– adesea porți pălărie, eșarfă sau folosești alte metode pentru ca urechile să nu mai fie atât de evidente

Știm că ideea unei intervenții estetice poate fi intimidantă. De aceea, în timpul consultației veți găsi confortul necesar pentru a înlătura orice teamă. De altfel, majoritatea pacienților tolerează procedura fără să acuze vreo durere.

Rezultatele obținute în urma otoplastiei au caracter permanent, cu excepția eventualelor incidente care ar putea afecta rezultatul postoperator.

Fașa elastică funcționează doar pentru copii foarte mici, în schimb pentru adolescenți sau adulți această metodă nu aduce nici un beneficiu.

Timpul de recuperare după otoplastie variază în funcție de amploarea procedurii, însa odată ce bandajele sunt îndepărtate, veți putea observa rezultatele procedurii și vă puteți bucura de noua înfățișare.
Chiar dacă cea mai mare parte din edem se rezolvă în primele două săptămâni după operație, un edem restant poate persista până la 10 săptămâni până se rezolvă complet. Cel mai important aspect este acela că odată cu dispariția edemului veți putea să vă bucurați pe deplin de rezultatul obținut.

Pacienții descoperă adesea că recuperarea după otoplastie este mai puțin dureroasă decât își imaginau. De aceea, medicația antalgică se recomandă doar în primele zile după procedură. Pentru a spori confortul este recomandat să aplicați local gheață postoperator.

Otoplastia poate fi efectuată după ce urechile au ajuns la dimensiunea completă – de obicei după vârsta de 5 ani.

Din moment ce ochelarii se sprijină pe urechi, pacienții vor trebui să evite purtarea oricărui tip de rame timp de câteva săptămâni până la vindecarea completă a acestora.